FOTO: ŠEST STRASTVENIH ŽENA Komedija o ljubomori, skrivanju, varkama i laži

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Komedija Marija Frattija, ‘Sei donne appassionate /Šest strastvenih žena’ u koprodukciji riječke Talijanske drame i Florian Metateatra iz Pescare premijerno će biti izvedena u srijedu 29. studenog u 19.30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca, u režiji talijanskog redatelja Vincenza Manne.

U predstavi sudjeluje šestero glumaca ansambla Talijanske drame riječkog HNK, Mirko Soldano, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Lucio Slama, i tri gošće iz Italije, Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno te Giulia Basel.

Kazališno-filmsku scenografiju osmislio je Anton Plešić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Boris Blidar.

Rosanna Bubola, ravnateljica Talijanske drame, istaknula je kako se radi o komediji, a do važnih spoznaja nerijetko se dolazi upravo kroz smijeh. Uz to je dodala: “Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija, a ispričana suvremenim jezikom. Uloge se zamjenjuju, a odnosi izmjenjuju u igri manipulacija, skrivanja, varki i laži. Život, kazalište, film i realnost isprepliću se i stapaju u oniričnu surealnu atmosferu”.

Glumica u predstavi i ujedno ravnateljica kazališta Florian Metateatro iz Pescare, Giulia Basel, kazala je kako se s Talijanskom dramom nisu mogli okupiti oko boljeg naslova, između ostalog i zbog toga jer dijele podrijetlo s ovim velikim autorom. Naime, i Fratti i Florian Metateatro su iz iste, talijanske regije Abruzzo. Giulia Basel, zadivljena suradnjom, gradom Rijekom i njenom multikuturalnošću, izvođenjem predstave na talijanskom jeziku izvan Italije, najavila je i brojna gostovanja ove predstave diljem Istre i Italije u mjesecima koji slijede.

Redatelj Vincenzo Manna kazao je kako se radi o ležernoj komediji napisanoj 70-ih godina kada je feminizam bio jako aktualan. “Kroz igru prevara i ljubomore, sve se na kraju riješi u korist ljubavi.”

Mirko Soldano, koji tumači ulogu Guida (Fellinijev alterego), kazao je kako njegova uloga zapravo nije glavna, već da je točka oko koje se okupljaju strastvene žene, a one su te koje pokreću i vode radnju.

Središnji lik, filmski redatelj Guido u umjetničkoj je krizi. Svaki novi film za njega je nova kriza. Stoga odlazi u krevet s mnoštvom žena, tražeći tako ideje i stimulaciju, hraneći se njima i kao muškarac i kao umjetnik. No, njegove ljubavnice, sve redom umjetnice po sebi, više nisu zadovoljne, shvaćaju da su kao muze zapravo sebično iskorištavane. I odlučuju se osvetiti…

Dramu je napisao poznati suvremeni talijanski dramski pisac koji živi i radi u Americi, Mario Fratti. S preko stotinu dramskih djela, u SAD-u su ga laskavo prozvali američkim Pirandellom. Njegova su djela prevedena na dvadeset jezika, prikazana u šesto kazališta diljem svjeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, a prema tekstu „Šest strastvenih žena” nastao je kazališni fenomen „Nine”, jedan od najslavnijih brodvejskih mjuzikala s više od dvije tisuće izvedbi i pet nagrada Tony.

“Kreativnost i seksualna energija uvijek su blisko povezane u kreativnom procesu, a Fellinijev je umjetnički genij doista uvijek bio posve ovisan o ženama koje su ga okruživale“, kazao je autor drame Mario Fratti.

Redatelj, autor, scenograf i prevoditelj Vincenzo Manna (1977) jedan je od najzanimljivijih umjetnika nove kazališne generacije u Italiji. Primio je brojne nagrade od kojih se ističe ona za najboljeg talijanskog mladog autora, zatim za predstave „Inverno” (2014), „Cani” (2017) i druge, te za brojne tekstove i prijevode.

Predstava traje oko jedan sat i trideset minuta i izvodi se bez pauze.

Reprize ‘Sei donne appassionate/Šest strastvenih žena’ su 30. studenog u 19.30 sati te 01. prosinca u 12.00 i 19.30 sati.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.