FOTO: Predstava ‘Regoč’ premijerno na pozornici HKD-a Sušak

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Predstava ‘Regoč’ hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić u adaptaciji i režiji Olje Lozice, nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, premijerno će biti izvedena na pozornici HKD-a na Sušaku u srijedu 30. siječnja u 19 sati.

Div Regoč i sićušna vila Kosjenka u adaptaciji i režiji Olje Lozice nisu suprotstavljeni svojim razlikama već razlike postaju drugi oblik sličnosti, postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu te tako stvaraju bajku u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojem živimo.

“Kosjenka i Regoč dva su posve različita bića. No, bez obzira na različitost, postaju prijatelji, a zahvaljujući prijateljstvu svijet mogu vidjeti drugim očima. Na svom putu upoznaju i bića koja imaju jedan problem – ljudskoga su roda. A ljudi vjeruju da je jedno pleme bolje od drugog… Priča govori kako ljubavlju, prijateljstvom, prihvaćanjem različitosti i zajedništvom možemo mijenjati svijet“, rekla je redateljica i autorica Olja Lozica.

Regoča igra Edi Ćelić, a Kosjenku Jelena Lopatić. Vile su Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec i Aleksandra Stojaković Olenjuk, a Konjare tumače Mario Jovev, Tonka Mršić, Ana Marija Štefanec i Nataša Veselinović. U ulogama Stražara te Šukunbake i Šukundjeda su Denis Brižić i Biljana Torić.

Uz Olju Lozicu, atorsku ekipu čine scenograf Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj Josip Maršić, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, umjetnički savjetnik za studente glume Damir Orlić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Asistent Redateljice je Luka Bosanac, a asistentica scnografa Aleksandra Ana Buković.

Pripovijetka ‘Regoč’ pripada zbirci ‘Priče iz davnine’ autorice Ivana Brlić Mažuranić, a oblikovana na temelju sadržaja i likova iz slavenske mitologije i hrvatske usmene predaje. Prvi put je objavljena 1916. godine. Prevedene najprije na engleski, ‘Priče iz davnine’ donijele su svjetsku slavu našoj najpoznatijoj spisateljici za djecu, hrvatskom Andersenu, a nalaze se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta.

Reprizne izvedbe ‘Regoča’ na programu su HKD-a na Sušaku 31. siječnja u 12 sati, 1. veljače u 12 i u 19 sati, te 2. veljače u 12 sati. Predstava traje oko sat vremena, preporuča se za uzrast 6+, a gornje granice nema.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.