Dani Dalmatinskog pršuta i vina

FOTO: Održani četvrti ‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’

Održano je četvrto izdanje trodnevne eno-gastro manifestacije ‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’.

Jedan od najljepših parkova u Dalmaciji, Gradski park Vrgorac, ugostio je brojne proizvođače, izlagače i posjetitelje. Pred brojnim posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja, preko 40 izlagača predstavilo je svoje najbolje proizvode, među kojima su najveće zvijezde bili Dalmatinski pršut i autohtone vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak.

Sva tri dana za okupljene su kuhali vrhunski chefovi iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) tradicionalna jela “mediteranske kuhinje na vrgorskom pijatu“ koja spajaju okuse tradicije s lokalnim namirnicama. Pored bogatog folklornog programa u petak je održan koncert Zorice Kondže, a u subotu su se za dobru atmosferu pobrinuli Neno Belan i Fiumensi, manifestaciju je u nedjelju zatvorila Vanna svojim izvanrednim glasom i pjesmama.

“Titula Grada Dalmatinskog pršuta i vina koju naš Vrgorac s ponosom nosi svake nas godine potiče na još kvalitetniju organizaciju, još sadržajniji program i još bogatiju ponudu onog najboljeg što vrgorski kraj nudi. Veliki interes svih posjetitelja i pohvale za dobar program samo su još jedan poticaj da sljedeće godine ovu manifestaciju dignemo na još višu razinu“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

Istaknimo kako više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta dolazi iz vrgorskog kraja, a u Vrgorcu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi. Na događanju su se predstavila i brojna vrgorska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja sudjeluju u projektu ‘Misli globalno, kupuj lokalno’ i aplikaciji ‘Kupuj domaće’ Poduzetničkog centra Vrgorac. Riječ je o inovativnoj platformi koji potiče razvoj domaćih poljoprivrednih proizvoda spajajući lokalne proizvođače voća, povrća, meda, maslinovog ulja, mesa i drugih proizvoda s lokalnim kupcima koji žele izvorne okuse na svom stolu. Održana je i panel-rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, a predstavljen je i projekt revitalizacije autohtonih sorti Zlatarica Vrgorska i Trnak te pjenušac autohtone sorte Zlatarica Vrgorska. U Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine za sve je otvorena izložba ‘Vrgorska poljoprivreda nekad’.

“Odavno je Dalmatinski pršut prepoznat kao delicija koja svoje mjesto nalazi na sve većem broju stolova restorana i naših domova. Njegovu posebnost potvrđuje i zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla. Samo se u trenutnoj pršutani Mesne industrije Braća Pivac u Zavojanama proizvede oko 70 000 komada certificiranog Dalmatinskog pršuta, a u tijeku je izgradnja nove pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča u kojoj ćemo uvišestručiti proizvodnju. Vještina proizvodnje Dalmatinskog pršuta dio je dalmatinske tradicije i moramo je očuvati, a ova je manifestacija jedan od načina kojima podsjećamo na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomskoj ponudi Hrvatske“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina se održavaju u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te od ove godine i pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Komentiraj