FOTO Izgorjela baraka u Splitu. Nesretnoj obitelji ovo je već drugi požar u životu

Autor:

05.12.2023., Split, Pozar Drvenog objekta na Splitskom Sucidru.  Prema nesluzbenim informacijama pozar je buknuo oko 19:30 te se pretpostavlja da ga je izazvao grom i lose instalacije. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Mnogobrojne vatrogasne snage su danas poslijepodne izašle na teren da bi ugasile veliku vatrenu buktinju na Sućidru u Splitu. Riječ je o baraci u kojoj su volonteri splitske udruge “Empatija” nedavno uredili sobu 85-godišnjem Luki Matkoviću i njegovoj kćeri Jeleni.
Pretpostavlja se da je požar izazvao grom i loše instalacije.

Radi se o obitelji koju dugo prati nesreća. Naime, nakon što je njihova baraka, u kojoj su na Brdima živjeli sedamdesetih godina prošloga stoljeća, izgorjela, preselili su se u sličnu takvu, ali tek izgrađenu na Sućidru u kojoj žive skoro četiri desetljeća.

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Poslije njih uselilo se još šest obitelji, koje su većinom do Domovinskog rata uspjele dobiti stanove i otići iz već tada trošne i neodržavane barake.

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Luka Matković cijeli je život bio preponosan i nije želio moliti za pomoć pa je na kraju jedini s kćeri i suprugom, stekavši, prema vlastitim riječima, stanarsko pravo, ostao u bijedi i nevolji sućidarske barake na broju 77A. Sada ni tog doma više nema.

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prema izjavama mještana koji su svjedočili požaru, vatrogasci su morali crijevo s vodom razvijati preko stubišta i uzbrdice do lokacije požarišta, a za sve je kriv ogroman broj parkiranih vozila.

“Godinama vapimo da nam Grad napravi garaže i da se izbjegne ovo divlje parkiranje koje je danas blokiralo vatrogasce”, rekao je stanar obližnje zgrade i tvrdi da su vozači primorani tražiti svaki slobodni kvadratni metar površine za parkiranje svojih automobila.

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Inače, ovaj dio Split između sućidarskih nebodera nedavno je proglašen najgušće naseljenim kvadratnim kilometrom u Hrvatskoj i stanari godinama muku muče s parkingom. Taj problem se večeras prelio i na hitne vatrogasne službe kojima su srećom pomogle kišne oborine, piše Slobodna Dalmacija. 

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

OZNAKE: požar, baraka, Split

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.