FOTO: Dan Via Dinarice obilježen različitim aktivnostima

Autor:

Via Dinarica

Od prošle godine prvoga vikenda u listopadu obilježava se međunarodni Dan Via Dinarice.

Udruge Terra Dinarica iz Sarajeva, Via Dinarica Croatia iz Zagreba te RRA Zeleni kras iz Postojne pozvale su tom prigodom planinare, bicikliste, penjače, trkače, izletnike i ljubitelje aktivnog odmora da 7. ili 8. listopada poduzmu izlet na bilo koji dio puta Via Dinarica te da to dokumentiraju svojim fotografijama, video uratcima ili opisima izleta. Takvim istovremenim usponima na vrhove Via Dinarice simbolično su se povezali vrhovi, narodi i ljubitelji aktivnog odmora na cijeloj trasi Via Dinarice, od Postojnske jame do vrha Maja Jezerce u Albaniji.

Iz Hrvatske u obilježavanju dana Via Dinarice sudjelovali su članovi HPD-a Mosor, HPD-a Željezničar, PU-a Dinaridi, PD-a Lisina, PD-a Vrapče, PD-a Mljet, HPD-a Zagreb-Matica, HPD-a Gorščica, PD-a Opatija te još nekoliko udruga, ukupno više od 500 planinara.

Fotografije svjedoče o uspješnim usponima na vrhove Dinare, Velebita, Biokova i Gorskog kotara, kao i o usponima na vrhove nekih jadranskih otoka. Autore najzanimljivijih fotografija organizatori su nagradili simboličnim darovima (atraktivni stolni kalendari za 2018. godinu s podlošcima za čaše i dnevnici planinarske obilaznice ‘Vila Velebita’).

Središnji događaj povodom dana Via Dinarice ove godine bila je dvodnevna terenska edukativna radionica 7. i 8. listopada na južnom Velebitu, u Nacionalnom parku Paklenica, koji je organizirala Stanica planinarskih vodiča Zagreb u sklopu projekta koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma RH. Terenskim obilaskom Paklenice više od stotinu sudionika, među kojima i 40-ak djece, upoznalo je zanimljivosti NP-a Paklenica te sudjelovalo u nizu predavanja u Podzemnom gradu Paklenice. Za djecu je organizirana atraktivna penjačka vježba, a za okupljene poduzetnike i planinare posjet špilji Manita peć te ugostiteljskim objektima Lugarnica i Degenija.

Svi sudionici dobili su dnevnike planinarske obilaznice ‘Vila Velebita’, posvećene Planinskoj satniji Velebit, koja ove godine obilježava 25. obljetnicu formiranja, a o samoj obilaznici i djelovanju satnije okupljenima je govorio njezin osnivač Željko Avdagić.

Voditeljica projekta PARCS, Valentina Futač, govorila je o sustavu zaštite okoliša u Hrvatskoj i održivom razvoju planinskog turizma, a pročelnik SPV Zagreb, Alan Čaplar, predstavio je projekt Via Dinarica, trasu puta i dosadašnja postignuća.

Svoja zapažanja i iskustva također su sudionicima dana prenijeli su i predsjednik HPD-a Mosor iz Splita, Denis Vranješ i članica HGSS-a, Milena Šijan, koja se 2009. kao članica hrvatske ženske alpinističke ekspedicije uspela na vrh Mount Everesta. Potporu obilježavanju Dana Via Dinarice dala je i Javna ustanova Nacionalni park Paklenica.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali istodobno i platforma za razvoj i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta za ljude koji u Dinaridima žive. Jedan od temeljnjih ciljeva projekta je, uz planinarske aktivnosti, promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj, različite usluge i slično. Osim toga, središnji motiv Via Dinarice je regionalno povezivanje u ostvarenju zajedničkih razvojnih ciljeva. Taj motiv izražen je kroz projektni moto Via Dinarice – prirodno povezuje (eng. Connecting naturally).

Više informacija na platformama viadinarica.com te viadinarica.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.