Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece vas poziva na javnu tribinu

Autor:

FOTO: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece vas poziva ovaj petak (03. ožujka) u 14 sati u prostor Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27) na tribinu o udomiteljstvu pod nazivom ‘Postanite udomitelji za djecu’.

Tribina je završna aktivnost u sklopu projekta ‘Zagreb za udomiteljstvo’ kojeg financira Grad Zagreb, a namijenjena je svim zainteresiranim građanima. Iz osobnog iskustva o udomiteljstvu govoriti će Marina Hoblaj, predsjednica Foruma, ujedno i iskusna udomiteljica te Andreja Ana Lopac kao osoba koja je bila udomljena, a danas je uspješna poslovna žena. Uvjete za udomiteljstvo predstaviti će Ljiljana Rogić Šneperger, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Zagreb. Na kraju će biti prostora za pitanja i odgovore.

Mnogi još uvijek brkaju pojam udomiteljstva sa posvojenjem, međutim to dvoje nije isto. Dok je posvojenje poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta, udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Prema zadnjem statističkom izvješću iz studenog 2017. godine, koje mjesečno na svojoj web stranici objavljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ustanovama socijalne skrbi nalazi se gotovo 300 djece. Zagreb trenutno ima oko 200 udomitelja u čijim obiteljima je smješteno oko 280 djece.

Sve to ukazuje na činjenicu da je potreba za udomljavanjem velika. Godinama se već govori kako je najbolje okruženje za djecu obitelj, u ovom slučaju zamjenska s obzirom da djetetova obitelj ne može pružiti adekvatnu skrb, i kako bi smještaj u instituciji trebala biti krajnja opcija. Deinstitucionalizacija domova još uvijek traje, no svjesni smo da bez povećanja broja udomitelja deinstitucionalizacija nije moguća. U međuvremenu djeca su ta koja najviše pate u cijelom procesu. Svako dijete treba obitelj, toplinu, podršku i nježnost obiteljskog doma.

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece mreža je 14 udruga udomitelja s područja cijele Hrvatske koje okupljaju oko 300 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a godinama se već zalaže za poboljšanje uvjeta u udomiteljstvu, kako za djecu tako i za udomitelje te promovira udomiteljstvo kao najbolji alternativni oblik skrbi za djecu.

Osim odaziva građana očekuju se i predstavnici iz Grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, UNICEF-a, Dječjeg doma Zagreb i neprofitnih udruga koje djeluju u području socijalne skrbi.

www.udomiteljizadjecu.hr

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.