FOOTBALL LEAKS 2017.: David Beckham je Unicef koristio za vlastitu promociju

Objavljeno u Nacionalu br. 980, 09. veljače 2017.

U okviru suradnje unutar projekta Football Leaks Nacional prvi u Hrvatskoj donosi cjeloviti tekst Der Spiegela koji je uzdrmao svjetsku javnost o nepoznatim detaljima iz života jedne od najvećih nogometnih zvijezda Davida Beckhama. Njemački Der Spiegel objavio je njegove privatne e-mailove koji otkrivaju da je Beckham pod svaku cijenu želio dobiti titulu viteza i pri tome nije birao sredstva

U kolovozu 2013. Zemlja je bila premala planeta za Davida Beckhama. Odrastao je u Leytonstoneu, sjeveroistočnom predgrađu Londona, otac mu je bio postavljač kuhinja, a majka frizerka. Nogomet ga je prvo doveo u najbolji engleski klub Manchester United, a vrhunac je doživio kada je postao dio Galacticosa u Realu iz Madrida. Postao je univerzalna reklamna ikona, a svjetsku slavu održao je i nakon završetka nogometne karijere. Na kraju je čak 2015. godine proglašen i za ‘’najseksi’’ muškarca na svijetu. Što mu je preostalo nakon toga?

Svemir. Beskrajnost.

Tog kolovoza 2013. David Robert Joseph Beckham poželio je poletjeti još više. Zaželio je da letjelicom odleti u svemir. Međutim, Beckham tu avanturu nije htio financirati iz vlastita džepa, iako je jedan od najbogatijih svjetskih sportaša. Zato je njegova PR konzultantica Tessa napisala koncept o sponzorstvu pod naslovom „Planirani tokovi prihoda za svemirsku avanturu D.B.-a“. Glavni sponzor trebao je platiti 12 milijuna dolara, a manji sponzori između tri i pet milijuna. Novac su trebali dati i neki privatni donatori poput dvojice diktatora, predsjednika Azerbajdžana i Kazahstana. Financiranje se trebalo organizirati putem dobrotvorne organizacije. Zašto? Tess je to objasnila vrlo izravno: „Ne smijemo prikazati da je svrha putovanja zarada, nego trebamo pronaći legitiman razlog i svrhu putovanja D.B.-a koji će privući sponzore i donatore“. Nedugo nakon toga Beckhamov tim sponzore je odlučio privući pričom o zaštiti okoliša. Ali priča o zaštiti okoliša bila je samo sredstvo kojim se pokušao opravdati cilj.

Beckham nikada nije bio svjetski nogometaš godine, nikada nije bio svjetski ili europski prvak s engleskom reprezentacijom. U svijetu nogometnih brojki Beckham je prosječan nogometaš, jedan od mnogih. Deseci drugih nogometaša mogu se pohvaliti puno većim uspjesima i boljom statistikom. Naprimjer Philipp Lahm. Međutim, nogomet ne stvara samo točne statističke podatke kao što su golovi i titule, nego stvara i svijet snova koji je sagrađen od želja i fantazija navijača. Na takvim iluzijama zarađuje se veliki novac, a u tim snovima postoje dva kralja: Cristiano Ronaldo, najbolji igrač na svijetu prošle godine i David Beckham, najbolje plaćeni bivši nogometaš svih vremena. Njegovo bogatstvo, s bogatstvom njegove supruge Victorie, procjenjuje se na 360 milijuna eura. Beckham je najbolji primjer blještave strane nogometa u kojoj je igra u drugom planu, a za tržišnu vrijednost puno je važniji izgled nogometaša jer navijači ne traže heroje samo na terenu, nego i izvan njega. Zato heroji moraju putovati u svemir, a u očima navijača oni će heroji i ostati čak i kada se najavljeni let otkaže.

Da bi postali heroji u očima navijača, sportaši moraju priznavati samo pobjede. Biti drugi nije dovoljno dobro. Beckham ispunjava uvjete tog profila, ali nitko se nije morao toliko prilagođavati kao on da bi ispunio te kriterije. Dokumenti Football Leaksa pokazuju da postoji velika razlika između uglađenog sportaša i „realnog“ Beckhama.

Ti dokumenti predani su njemačkom tjedniku Spiegelu i partnerima unutar Europske istraživačke mreže (EIC), među kojima je i Nacional. Istraživanju je pridonio i engleski Sunday Times. Dokumenti otkrivaju masku iza Beckhamova brenda koji je sagrađen i predstavljen kako bi se na njemu moglo maksimalno zaraditi. Iza maske se nalazi drugi Beckham, osvetoljubivi, pohlepni Beckham za kojeg navijači nikada nisu smjeli saznati. Za promidžbene svrhe Beckham je njegovao imidž britanskog gospodina, iako mu za to nedostaje titula. Titula kojom bi David Beckham postao Sir David Beckham. Budući da mu kraljica još uvijek nije dodijelila to priznanje, Beckham u e-mailovima koje je slao svom londonskom PR savjetniku Simonu Oliveiri pokazuje svoje nepoznato lice – lice hladnog kolerika.

 

Beckham posao u Unicefu nije prihvatio iz humanitarnih razloga, nego samo zato da bi javnost imala što bolju sliku o njemu i da bi što lakše dobio titulu ‘Sira’

 

Oliveira je već ranije diskretno radio kampanju kojom je poticao Beckhamovu želju za počasnom titulom. Dva tjedna prije nego što su objavljena imena novih vitezova, Beckhama su u jednoj televizijskoj emisiji pitali je li i njegovo ime na tom popisu. Beckham je skromno odgovorio da mu je velika čast što se njegovo ime samo spominje u kombinacijama te da je sretan s onim što već ima, a to je odlikovanje Reda Britanskog carstva. Međutim, to je bila laž jer je uoči početka emisije Oliveira predložio producentima da voditelj započne razgovor o toj temi i da na kraju kaže da je Beckham zaslužio titulu. Dva tjedna kasnije Beckham je još uvijek bio samo David Beckham. On i njegova supruga Victoria navodno su putem sumnjivog poslovnog modela izbjegli plaćanje oko milijun funti poreza. Iako Beckhamovi to negiraju, to je bio razlog zašto je komisija zaobišla Beckhama u dodijeli titule Viteza Britanskog carstva. Slavni nogometaš bio je bijesan i u e-mailovima poslanim svom PR savjetniku izvrijeđao je članove komisije te je rekao da je sramota što mu nije dodijeljena titula. „Da sam Amerikanac, dobio bih tu titulu prije deset godina“, rekao je Beckham. Oliveira mu je savjetovao da ostane miran: „Cilj ti je najviše državno odlikovanje. Ne bi trebao tako brzo odustati“. Sljedeće godine Oliveira je savjetovao Beckhamu da pošalje poruku u debati oko nezavisnosti Škotske i da pozove Škote da na referendumu glasuju za ostanak u Velikoj Britaniji. Oliveira je smatrao da bi to pomoglo Beckhamovu cilju da ga napokon proglase vitezom i on je nedugo nakon toga poslao javnu poruku, u kojoj se zalagao za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji. No ni to nije bilo dovoljno i Beckham ponovno nije proglašen vitezom. Prije samog izbora Oliveira ga je upozoravao na to da pažljivo bira potencijalne investitore za Beckhamov nogometni klub u Miamiju. Kao jedni od većih investitora spominjala se grupa iz Katara, a Oliveira je u poruci Beckhamu napisao da bi to moglo biti pogubno za vitešku kandidaturu. Međutim, kada je riječ o novcu, Beckhama nije zanimalo to što misli komisija zadužena za dodjelu titula. „Ja odlučujem tko će mi biti investitori, a ne te….“, vulgarno je članove komisije izvrijeđala velika nogometna zvijezda.

Čini se da je titula ‘’Sira’’ postala Beckhamova opsesija. Kada je 2015. nominiran za jednu od najprestižnijih šponjolskih sportskih nagrada, Beckham je odbio Oliveirin poziv riječima da ga ne zanimaju nagrade koje nemaju veze s titulom Viteza Britanskog carstva. Želja za tom titulom bila je toliko velika da i njegov angažman u Unicefu dobiva potpuno novu dimenziju. Beckham je diljem svijeta priznat kao osoba koja je posvećena humanitarnom radu te je specijalni ambasador Unicefa za djecu. Ali i taj posao nije prihvatio iz humanitarnih razloga, nego samo kako bi javnost imala što bolju sliku o njemu. Kada ga je krajem 2013. komisija još jednom odbila, Oliveira je Beckhamu poslao e-mail u kojem ga je pozvao da poveća svoj humanitarni angažman. „To nam daje još više razloga da sljedeće godine radimo za Unicef, vojne snage i druge humanitarne udruge“, napisao je Oliveira.

Dokumenti Football Leaksa otkrivaju da je to bio glavni motiv Beckhamova rada za Unicef. Motiv nisu bila siromašna djeca, nego Beckham i njegov brend i želja da napokon bude proglašen vitezom te da mu zbog rada u Unicefu naraste marketinška vrijednost. „Unicef je ključan za njegov brend, ali i za život, a on se prema njemu odnosi kao prema teškom teretu“, napisao je jedan od Beckhamovih savjetnika u pismu Oliveiri. „Nas dvojica cijelo vrijeme pokušavamo smisliti nove humanitarne akcije kako bi on dobro izgledao u javnosti, a umjesto toga čitamo samo o tome koliko on zarađuje. Nitko ne shvaća koliko je Unicef važan dio Beckhamova poslovanja“, napisao je zabrinuti savjetnik.

Beckham se očito nije slagao s tom procjenom, pogotovo kada je trebao trošiti vlastiti novac za humanitarne svrhe. U veljači 2014. Beckham je sudjelovao kao poseban gost na Unicefovoj priredbi na Filipinima, a slavni nogometaš insistirao je na tome da mu plate avionsku kartu do Filipina. „Ovo putovanje ne bih trebao išta platiti“, bila je Beckhamova poruka Unicefu. U jednom drugom slučaju planiran je put u Kambodžu na dobrotvornu priredbu, a Beckhamovi agenti insistirali su na tome da Unicef plati 6685 funti za kartu u biznis klasi. Beckham je bio posebno strog prema svojim savjetnicima. Nakon što je za Unicef osnovao osobni donacijski fond ‘’7’’ koji je u javnosti prezentirao kao svoj najveći prioritet, postavilo se pitanje koliko će novca Beckham osobno donirati u taj fond. „Da, volio bih osobno donirati za fond“, bio je Beckhamov odgovor. Ali u sljedećih nekoliko mjeseci Beckham se očito predomislio. Unicef je počeo postavljati neugodna pitanja jer humanitarni projekti nisu mogli biti pokrenuti bez novca, a kada je morao dati konkretan odgovor o financijskim donacijama, Beckham je napisao: „Ne želim to učiniti i neću to učiniti vlastitim novcem“.

Takav stav naljutio je i njegove savjetnike. „Upravo je potpisao najveći humanitarni ugovor u povijesti, a još nije posjetio nijedan od svojih projekata. Moramo ga nagovoriti na to da se više potrudi i pokaže odanost u humanitarnom radu“, napisao je Oliveira jednom svojem kolegi, a Beckhama je upozorio na to da bi takvo ponašanje moglo naštetiti njegovu brendu.

„Iako je potpuno razumljivo da ne želiš davati svoj novac, to ne izgleda dobro u javnosti“, napisao je Oliveira, ali je Beckham bio čvrst u svom stavu i nije želio smanjiti svoje bogatstvo. Nije se želio ni odreći novca koji bi zaradio od suradnje s Unicefom, ali problem je nastao kada su neki projekti bili odgođeni jer su se čekala financijska sredstva. „Moramo napraviti sve da skupimo dovoljno novca za te projekte“, tražio je Beckham od svojih savjetnika koji su mu predložili da ako to želi ostvariti, mora više vremena posvetiti putovanjima i skupljanju donacija. Beckham je te savjete poslušao i prikupljao je novac od poznatih prijatelja iz svijeta sporta i šoubiznisa. Na tim putovanjima Beckham se često koristio rečenicom da novac nije sve u životu. Naravno da pritom nije mislio na vlastiti novac.

Iako su novinari Spiegela kontaktirali Beckhama i njegove savjetnike, oni su odbili komentirati navode iz ovoga teksta i tvrde da su dokumenti na kojima se temelji tekst pribavljeni ilegalno, odnosno da su ukradeni.

Komentiraj