Financijske navike studenata i njihovo poznavanje osnovnih bankarskih usluga

Autor:

U velikom financijskom istraživanju Studentskog.hr i OTP banke, studenti su imali priliku otkriti svoje financijske navike i pokazati koliko su upoznati s osnovama financiju. Dobiveni su zanimljivi rezultati.

Istraživanje ‘Upravljanje vlastitim financijama’ nastalo je u studenom ove godine, kao rezultat suradnje portala Studentski.hr i OTP banke. Anketu je ispunilo 1 028 studenata iz cijele Hrvatske, a odgovorili su kakve su njihove financijske navike, stavovi o novcu i poznavanje osnovnih bankarskih usluga.

Anketu su najviše ispunjavali studenti sa zagrebačkog područja, većinom studentice (71.4% ispitanika), a najveći udio ispitanika studira ekonomiju.

Više od pola studenata (71.2% ispitanika) svoje vlastite prihode kućanstva ocjenjuje prosječnima, a većinu (42.9%) financiraju roditelji, uz povremene studentske poslove koje rade.

Tek 17.8% studenata tvrdi da se financiraju sami. Zanimljivo je da će gotovo 30% studenata svojih “posljednjih 100 kuna“ dati za potrebe edukacije, a njih čak 55.8% tvrdi da im najviše nedostaje novac za putovanja, za što najvećim dijelom i štede.

Na pitanje hoće li u budućnosti zarađivati veći iznos i raditi u struci, 67% ispitanika odgovara potvrdno. No, na pitanja financijske pismenosti, kao što su prosječne kamate na štednju i minuse u Hrvatskoj, točne odgovore dalo je tek 25-30% studenata…

http://studentski.hr/studenti/financije/skromni-hrvatski-studenti-zele-se-educirati-i-putovati

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.