FILOZOFSKI FAKULTET: “Nećemo dopustiti da osovina Čović-Boras-Šimpraga ignorira našu volju”

Autor:

14.07.2020., Zagreb - Prosvjed Inicijative za Filozofski  zbog odluke rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahovic-Stetic i smjene cijele uprave tog fakulteta. 
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Obnašatelju dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenku Šimpragi “nije na umu dobrobit naše ustanove” i “nije zainteresiran za demokratski i otvoren dijalog s Vijećem i Fakultetom”, tvrdi se u današnjem priopćenju Filozofskog fakulteta koje prenosi N1. “Osovina Čović-Boras-Šimpraga namjerava vladati FF-om što je duže moguće, ignorirajući volju Fakultetskog vijeća, njegova vrhovnog tijela. Nastavnici i studenti, članovi Vijeća i svi koji se protive ovakvom načinu upravljanja našim fakultetom, to neće dopustiti”, stoji u priopćenju koje poslao FF-a profesor Neven Jovanović, kandidat za dekana čije je imenovanje onemogućio Senat Sveučilišta u Zagrebu predvođen rektorom Damirom Borasom.

U priopćenju se navodi kako je Šimpraga danas prekinuo redovnu sjednicu Fakultetskog vijeća jer nije usvojen njegov prijedlog dnevnog reda, a on nije htio staviti na glasanje prijedloge članova Vijeća.

“Nakon neizglasavanja svojeg dnevnog reda obnašatelj dužnosti dekana prijetio je Vijeću i odsjecima Fakulteta da neprihvaćanjem njegova prijedloga ugrožavaju položaj zaposlenika te najavio da će ubuduće njegov način ponašanja prema Fakultetu i Vijeću biti ‘znatno drugačiji’. ‘Bolje bi mi bilo da nisam bio tako dobronamjeran’, izjavio je u raspravi pošto je prekinuo sjednicu, dok su članovi Vijeća zahtijevali da se na glasanje stavi i prijedlog njihovih dopuna”, navode autori priopćenja, ističući kako se “razlike u prijedlozima dnevnog reda tiču suštinskih pitanja budućnosti ovog Fakulteta i načina upravljanja njime”.

“Filozofski fakultet sam određuje svoj smjer djelovanja u granicama propisa i ovlasti. Vrhovno tijelo određivanja tog smjera jest Fakultetsko vijeće. Prema svim postojećim propisima, Vijeće uvijek donosi konačnu odluku o dnevnom redu, a taj standard obnašatelj dužnosti dekana želi sada odbaciti. Da bi to postigao, očito je spreman i na ucjene i na prijetnje”, kažu u priopćenju.

“Ovom o. d. dekana nije na umu dobrobit naše ustanove, nije zainteresiran za demokratski i otvoren dijalog s Vijećem i Fakultetom. Danas se pokazalo da osovina Čović-Boras-Šimpraga namjerava vladati Filozofskim fakultetom što je duže moguće, ignorirajući volju Fakultetskog vijeća, njegova vrhovnog tijela. Nastavnici i studenti, članovi Vijeća i svi koji se protive ovakvom načinu upravljanja našim fakultetom, to neće dopustiti”, stoji u priopćenju koje je prenio N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.