Filmski transfer godine – redatelj Martin Scorsese potpisao za Apple TV+

Posljednjih 15-tak godina slavni redatelj Martin Scorsese i njegova filmska kompanija Sikelia Productions surađuje s kompanijom Paramount Pictures. Zahvaljujući toj suradnji, Paramount Pictures je financijski podržavao i distribuirao njegove filmove „Vuk s Wall Streeta“, „Otok Shutter“, „Hugo“, „Tišina“ i koncertni dokumentarac Rolling Stonesa „Shine a Light“. Istina, u posljednje vrijeme suradnja je oslabjela, pa se Paramount Pictures povukao s njegovog filma „The Irishman“ koji je tada preuzeo Netflix, a što se tiče Scorseseovog slijedećeg filma „Killers of the Flower Moon“, njega će Paramount Pictures distribuirati u kinima dok će ga financirati streaming platforma Apple TV+.

Čini se da je 77-godišnji Scorsese bio impresioniran željom platforme Apple TV+ da financira njegov novi film, čiji je proračun veći od 200 milijuna dolara, te je stoga potpisao višegodišnji ugovor s njima. Ugovor se odnosi na sve filmske i televizijske projekte Martina Scorsesea i njegove kompanije Sikelia Productions koje će ubuduće financirati Appple+. Kako će izgledati ta suradnja tek treba vidjeti jer se Scorsese, predstavnik stare škole, uvijek zalagao za prikazivanje svojih filmova prvo u kinu a tek onda na televiziji. Stoga je pritiskao kompaniju Netflix da njegov „The Irishman“ mora biti prvo prikazivan u kinu a tek onda na njihovoj streaming platformi, što je Netfllix i prihvatio u slučaju velikog broja zemalja. Vremena se, i zbog pandemije koronavirusa, mijenjaju, brojni filmovi se ne prikazuju u kinima već odmah završe na nekoj od sreaming platformi, te je pitanje kako će u tom smislu izgledati odnos Scorsesea i tehnološkog giganta Apple koji stoji iza platforme Apple TV+.

Ovaj potez pokazuje kako vrhunski redatelji i producenti smatraju kako su streaming platforme u ovom trenutku njihovi idealni partneri koji mogu ispunjavati njihove, prvenstveno financijske, želje. S druge strane, Apple TV+ ovim potezom pokazuje da je spreman ući u borbu za pretplatnike u želji da skine Netflix s vrha liste platforme s najvećim brojem pretplatnika. Ovaj dogovor nastavak je sličnih poslovnih poteza platforme Apple TV+ koja je nedavno potpisala sličan ugovor s producentskom kompanijom Appian Way u vlasništvu Leonarda DiCapria. Ujedno, potpisali su ugovor s kompanijom Scott Free Productions u vlasništvu slavnog redatelja Ridleya Scotta ali se taj ugovor odnos samo na televizijske projekte.

Komentiraj