Film & glazba
Decoration icon

Elon Musk

Filmske kompanije prestaju oglašavati na društvenoj mreži X nakon što je Elon Musk podržao antisemitske tvrdnje

Autor:

Promo

Filmske i televizijske kompanije Disney i Warner Bros. Discovery pridružili su se onima koji su prestali reklamirati i promovirati svoje proizvode na društvenoj mreži X, donedavno poznata kao Twitter. Razlozi za to su slaganje Elona Muska s antisemistkom porukom koju je na društvenoj mreži X objavila osoba koja se naziva The Artist Formerly Known as Eric.

Ta je osoba napisala „Židovske zajednice guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje protiv bijelaca za koju tvrde da žele da je ljudi prestanu koristiti protiv njih“. U komentaru je Musk, vlasnik društvene mreže X, napisao „Rekao si istinu“. Radi se o antisemitskoj teoriji zavjere po kojoj Židovi žele dovesti manjinsko stanovništvo bez dokumenata u zapadne zemlje kako bi smanjili bijelu većinu u tim zemljama. Tu teoriju zastupaju određene internetske grupe, a ponovio ju je i Robert Bowers, osuđeni ubojica 11 vjernika u sinagogi Drvo života u Pittsburghu 2018. godine. Bio je to najsmrtonosniji napad na Židove u američkoj povijesti.

U petak je glasnogovornik filmske kompanije Lionsgate objavio da je ova kompanija “suspendirala reklamiranje na X-u zbog antisemitske objave Elona Muska“. Lionsgate se na to odlučio iako se nalaze usred kampanje za film “Igre gladi: Balada Pjevica i Zmija”, posljednjeg iz franšize „Igre gladi“.

To isto su u petak napravile kompanije Disney i Comcast NBCUniversal dok je glasnogovornik kompanije Warner Bros. Discovery kazao kako će oni „pauzirati“ svoje prisustvo na X-u koje je i do sada bilo minimalno. Isto je napravila i kompanija Apple, kao i kompanije IBM i Axios.

Odluke ovih kompanija uslijedile su nakon što su Bijela kuća i Europska komisija reagirale na ove objave na društvenoj mreži X. “Vidjeli smo alarmantan porast dezinformacija i govora mržnje na nekoliko platformi društvenih medija posljednjih tjedana, a X je svakako prilično učinkovit u tome”, stoji u priopćenju Komisije. U priopćenju Bijele kuće u petak stoji “najoštrije osuđujemo ovu gnusnu promociju antisemitske i rasističke mržnje, koja je protiv naših temeljnih vrijednosti kao Amerikanaca”.

Svi ovi događaji od petak uslijedili su usprkos tome što je, Linda Yaccarino, direktorica X-a, u četvrtak rekla kako je njihova kompanija „krajnje jasna u naporima u borbi protiv antisemitizma i diskriminacije”, dodajući: “Za to nema mjesta nigdje u svijetu – to je ružno i pogrešno. Točka.”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.