Film Roberta Zubera na ZagrebDoxu: “Pitaj Slobodno”

Na ZagrebDoxu u srijedu je premijerno prikazan dokumentarni film Roberta Zubera “Pitaj slobodno”. Film se bavi pitanjem, ili pitanjima cijepljenja – je li cijepljenje tabu tema o kojoj nije dozvoljeno raspravljati, što se događa s onima koji ipak odluče postaviti neka neugodna pitanja, jesu li oni naprosto luđaci koji ugrožavaju društvo i djecu svojim teorijama zavjere, je li čak i odluka o snimanju dokumentarnog filma o hrvatskom znanstveniku koji propituje dogmu o cijepljenju u zemljama Balkana prijetnja za naše društvo, je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se ne protive, ali ipak žele znati jesu li cjepiva koja dobivamo sigurna? Zuber u filmu tematizira cijepljenje, ali ne na način da problematizira cijepljenje već činjenicu da se negativnim smatra svako propitkivanja oko mogućih nuspojava.

Film je sniman u Dubrovniku za vrijeme pojave ospica i u njemu Zuber izlaže suprotstavljene strane, vaksere i antivaksere. Glavni lik filma je inženjer biologije Srećko Sladoljev, jedan od pokretača građanske inicijative “Cijepljenje – pravo izbora”.

Sladoljev je radio u Imunološkom zavodu, u javnosti je poznat kao zviždač koji je upozoravao na malverzacije u vrijeme kada je Imunološki počeo propadati.  Nakon toga pretvorio se u jednog od najvećih protivnika cijepljenja u Hrvatskoj. U Zuberovom filmu Sladoljev ne traži zabranu cijepljenja, već dijalog oko modela cijepljenja te relevantno znanstveno istraživanje o nuspojavama. Iako se čini da je ublažio svoja stajališta, on ipak tvrdi da se ne treba igrati boga i ne pokušava prevariti prirodu.

 

Komentiraj