FIFA proširila mehanizam solidarnosti i na nacionalne transfere

FIFA je poslala cirkularno pismo svim svojim članicama s izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu i transferima igrača koje stupaju na snagu 1. ožujka 2020. odnosno 1. srpnja 2020. godine.

Izmjene i dopune se odnose na sljedeće odredbe:

  • Širi se isplata mehanizma solidarnosti (od 1. srpnja 2020.)
  • Dodaju se dvije iznimke u međunarodnim transferima maloljetnih igrača
  • Racionalizira se postupak privremene registracije igrača
  • Savezi će moći putem TMS-a (digitalni sustav transfera FIFA-e) rješavati sve predmete vezane uz transfere
  • Zabranjuju se prijemosni transferi kojim bi se igrač zbog izbjegavanja određenih propisa i pravilnika privremeno registrirao za treći, srednji klub, u transferu između dva kluba

Mehanizam solidarnosti proširen je na nacionalne transfere s međunarodnom dimenzijom. Pod uvjetom da se naknada plaća, transfer igrača tijekom trajanja ugovora između klubova koji pripadaju istom nacionalnom savezu će sada podlijegati plaćanju solidarnog doprinosa svim klubovima koji su trenirali igrača, a pridruženi su različitim savezima članovima. Do sada se mehanizam solidarnosti nije primjenjivao na transfere unutar istog saveza. Na primjer, kad je Nikola Kalinić prešao iz Fiorentine u Milan, Hajduk ne bi dobio solidarnu naknadu jer su oba klubov članovi istog saveza. Dopunom pravilnika sada se to mijenja, a ujedno se promjena podjednako odnosi na trajni transfer kao i na ustupanje igrača.

Kod transfera maloljetnih igrača dodaju se dvije iznimke:

  • kada igrač bez svojih roditelja zbog humanitarnih razloga pobjegne iz zemlje svog podrijetla
  • kada student bez svojih roditelja zbog akademskih razloga seli u drugu državu može se registrirati za amaterski klub na godinu dana

Racionalizira se postupak privremene registracije igrača. Posljednji savez imat će sedam dana od zahtjeva za ITC da konzultira svoj pridruženi klub u svezi ugovorne situacije s igračem, te odluči hoće li međunarodnu dozvolu odbiti ili izdati. U izostanku odgovora, novi savez može odmah privremeno registrirati igrača. Stoga je trenutnih petnaest dana razdoblja čekanja smanjeno na sedam dana. FIFA sada može odmah odlučiti odobriti privremenu registraciju igrača za novi klub. Igrač će odmah imati pravo sudjelovati u službenim utakmicama slijedom privremene registracije za novi klub.

Da bi se osigurao ujednačen postupak za blokiranje međunarodnih transfera u TMS-u zbog „validation exceptions“, posebice kad je zahtjev za ITC podnesen izvan registracijskog razdoblja ili je odbijen, svi zahtjevi jednog saveza za intervenciju FIFA-e u svezi s „validation exceptions“ sada će biti rješavani isljučivo putem TMS-a.

Pravilnik sada definira „prijemosni transferi“ i izričito zabranjuje takve nezakonite prakse. Cilj je osigurati da nogometni transferi imaju zakonitu svrhu, a ne da se poduzimaju da bi se zaobilazili propisi FIFA-e i važeći zakoni. Da bi ova zabrana bila što je moguće učinkovitija, uključena je promjena tereta dokazivanja. Pretpostavit će se da su stranke uključene u prijemosni transfer ukoliko dva uzastopna transfera istog igrača obavljaju u razdoblju od 16 tjedana. Klubovi imaju mogućnost pobijati dokazima navedenu pretpostavku.

Komentiraj