Festival Ljetna klasika ogroman je produkcijski poduhvat

Autor:

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Nakon trijumfalnog prošloljetnog uspjeha, drugi festival Ljetna klasika (Summer Clasics) Opere HNK Ivana pl. Zajca vraća se u pulski antički amfiteatar uz tri iznimne izvedbe.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno ovogodišnje izdanje, intendant i redatelj Marin Blažević istaknuo je nekoliko specifičnosti izvedbi u Puli. Na prvom je mjestu naglasio kako se upravo arhitektura Arene koristi kao scenografija predstava, te kako će za izvedbu ‘Carmen’, režirane isključivo za Arenu, prvi put biti zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta. Predstava će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će istodobno biti i dio publike. Tako će 200-tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom što garantira jedinstven doživljaj.

“Ovaj je festival veliki umjetnički izazov, ali i ogroman produkcijski poduhvat. Stotinjak djelatnika riječkog ‘Zajca’ svakoga će dana putovati iz Rijeke u Pulu, a neki će tamo i boraviti. No, vjerujemo da će svi napori i ove, kao i prošle godine, uroditi velikom posjećenošću odnosno s više od šest tisuća gledatelja“, rekao je Blažević.

Verdijeva ‘Aida’, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, bit će izvedena 25. srpnja pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa. Glasovita Beethovenova ‘Deveta simfonija’ na programu je 27. srpnja, pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, dok će Bizetova ‘Carmen’, u kojoj će naslovnu ulogu tumačiti Ivana Srbljan, biti premijerno izvedena 1. kolovoza.

“Iako sam doista puno puta pjevala Aidu, ona u meni i dalje raste i razvija se, uvijek ponovno pronalazim nove osjećaje, nove nijanse ovog lika. Prošloga je ljeta publika u Areni sjajno reagirala, a nadam se da ćemo taj uspjeh ponoviti i ove godine jer nama umjetnicima ipak je najvažnija reakcija publike“, kazala je Kolar.

“U Puli ćemo Ivana i ja imati priliku pokazati što smo postigli tijekom proteklih deset godina, od kada smo kao studenti prvi put zajedno nastupili kao Carmen i Don Jose“, otkrio je tenor Aljaž Farasin.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.