Četiri tisuće posjetitelja na Festivalu ilustracija 36 Mountains

Autor:

Prvo izdanje "36 Mountains", festivala ilustracije koji će na jednom mjestu okupiti domaće, regionalne i europske ilustratore te predstaviti nova imena rastuće ilustratorske scene, održat će se u zagrebačkoj galeriji "Greta" od 11. do 23. svibnja. foto HINA/ Vizkultura/ ua

Festival ilustracija 36 Mountains, koji se u protekla četiri dana održao u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetika s radovima već afirmiranih te mladih ilustratora iz svijeta i regije, posjetilo je četiri tisuće ljudi, što je njegov dosadašnji rekord.

Na četvrtom izdanju festivala predstavilo se 28 umjetnika iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a svaki od njih imao je slobodu u odabiru teme, izričaja i tehnike. Ove godine novost je bila da su se stranice bloka trebale ispuniti s obje stranice.

Među njima bilo je i nekoliko etabliranih umjetnika – grafiter Sarme, umjetnica Natalija Škalić, dizajner i ilustrator Ivo Matić, strip-autorica Ivana Armanini, ilustratorica Lisa Laubreaux te akademski slikar Damir Sobota.

Po riječima Jelene Bando, inicijatorice i organizatorice festivala, odaziv i interes za izložbom blokova i autorskih crteža bio je veći nego ikada prije.

“Drago mi je da smo kroz festival uspjeli pružiti priliku mladim talentima da široj javnosti predstave svoj umjetnički izričaj. Mnogima je to odlična odskočna daska i vjetar leđa da još odlučnije krenu u neke nove ilustratorske pothvate te marljivo rade na svom talentu”, istaknula je.

U sklopu festivala ilustracija održane su i brojne radionice te predavanja kojima je prisustvovala i mlada umjetnica iz Marseillesa, Lisa Laubreaux, koja je izrađivala live painting fresku u izlogu Francuskog instituta.

Naziv festivala nadahnut je serijom radova krajobraza japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija pod nazivom “36 Views of Mount Fuji”, što je odredilo i specifičan koncept za predstavljanje umjetnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.