20. veljače 1993. umro Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke

Autor:

Lamborghini

Legenda kaže da je Ferruccio Lamborghini osnovao tvornicu automobila iz inata…

… jer ga je na to potakao Enzo Ferrari – nezadovoljan njegovim utomobilima koje je posjedovao,  odlučio je napraviti bolje. Dakako, to nije posve točno. Ferruccio Lamborghini, rođen 28. travnja 1916., još je u mlađim danima eksperimentirao s trkaćim automobilima. Kad je njegova tvornica traktora, osnovana 1948., počela donositi lijepe prihode, odlučio je proširiti biznis i na druge grane.

Ferruccio Lamborghini je osnovao je nekoliko tvornica, a automobilska, nedvojbeno najglamuroznija, bila je samo jedna od njih. Potekao iz skromne farmerske obitelji, Lamborghini se nije isticao osobitom rafiniranošću. Nove modele predstavio bi u Monacu tijekom Grand Prix vikenda tako da bi ih parkirao ispred casina, provodio sate za ruletom i povremeno izlazio ispred casina kako bi zaturirao motor i impresionirao promatrače.

Bio je fasciniran borbama s bikovima, pa je iz tog okrutnog sporta preuzeo imena za većinu modela, dijelom i zato što je rođen u tom horoskopskom znaku. Lamborghini je bio čovjek od mnogo interesa, a automobili su bili samo jedan od njih.

Sve je svoje tvrtke vodio onoliko dugo dok su bile profitabilne, a kada bi naslutio dolazak problematičnih vremena, bez velikog bi žaljenja prodao svoj vlasnički udio. Zanimljivo, sve tvrtke koje je osnovao posluju i cijenjene su u svojim branšama i danas. Automobili Lamborghini S.p.A., tvrtka po kojoj je ostao najbolje zapamćen, od 1998. je u vlasništvu tvrtke Audi, dakle koncerna Volkswagen.

Još 70-ih Ferruccio Lamborghini je prekinuo sve veze s tom tvrtkom i starije dane, do smrti 1993., ponajviše posvetio proizvodnji vina. U prilog tvrdnji o tome da je poslovanje vodio razumom, a ne emocijama ide i dobro poznati detalj da nikada nije dopustio ulazak tvrtke Lamborghini u svijet utrka… Zanimljivo, Ferruccio Lamborghini je 1969. osvojio prekojadradransku utrku glisera u Puli vlastitim primjerkom pogonjenim s dva automobilska V12 motora.

Ferruccio Lamborghini, utemeljitelj slavne talijanske sportske marke, umro je 20. veljače 1993.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.