Farage planira proslavu Brexita u središtu Londona

Dugogodišnji zagovornik Brexita Nigel Farage planira obilježiti britansko napuštanje Europske unije vatrometom, performansima i drugim događajima u centru Londona 31. siječnja kada će Velika Britanija službeno napustiti EU, objavio je u subotu list The Telegraph.

Farage želi potrošiti oko 100 tisuća funti na “Proslavu Brexita”, na kojem očekuje do 10 tisuća ljudi na Trgu parl,menta  u Londonu, izvješćuje britanski list.

Farage i čelnik stranke Brexit Richard Tice traže dozvolu za organiziranje događaja koji bi “kulminirao vatrometom sličnim novogodišnjem”, navodi Telegraph.

Farage i Tice su u novogodišnjoj poruci pristašama rekli da postoji “puno toga za proslaviti, napuštamo EU 31. siječnja!”.

“Pristaše ostanka u EU-u do nogu su potučeni, a više nema većine onih koji su blokirali Brexit u parlamentu”, poručili su.

Brojni političari rekli su da žele obilježiti 31. siječnja.

Farage je ranije rekao kako sada planira preusmjeriti fokus stranke na promjenu postojećeg izbornog sustava, temeljenog na izbornim jedinicama, u proporcionalni sustav.

Prema sadašnjem izbornom sustavu zastupnici u Donjem domu britanskog parlamenta postaje kandidat koji osvoje najviše glasova u izbornoj jedinici, što ide u prilog dvama najvećim strankama i regionalnim strankama poput Škotske nacionalne stranke.

Nigel Farage nikada nije pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, a njegova bivša stranka UKIP je 2015. osvojila je 12,6 posto glasova na parlamentarnim izborima, ali je pobijedila samo u jednoj od 650 izbornih jedinica i tako dobila samo jednog zastupnika.

Komentiraj