Falco je poginuo dva tjedna prije svog 41. rođendana: “U Beču morate umrijeti da bi bili slavni”

Prije 25 godina poginuo je Johann Hans Hölzel. Vjerojatno da ovo ime i prezime malo kome nešto znači, no ako se spomene umjetničko ime Falco, postaje jasnije o kome je riječ. Austrijska pop, rock i hip-hop zvijezda, čovjek koji je prodao više od 60 milijuna primjeraka albuma.

Rođen 1957. godine u Beču, Falco je bio glazbenik u pravom smislu riječi – pjevač, tekstopisac, svirao je klavir, bas gitaru, električnu gitaru i akustičnu gitaru. Prvi hit bio mu je Der Kommissar s prvog albuma Einzelhaft (1982).

Eksperimentirao je s tekstovima pisanim na njemačkom i refrenima na engleskom i postigao ogromnu popularnost. Najpoznatiji hitovi Falca bili su Vienna Calling, Junge Römer, Rock me Amadeus, i ultra popularna Jeanny.

No, u rodnom Beču nisu blagonaklono gledali na broje kontroverze koje su pratile Falca – drogu, alkohol, nesređen privatni život. “U Beču morate umrijeti da bi bili slavni”, govorio je Falco proročanski.

Zato je preselio u Dominikansku Republiku gdje je dočekao smrt 6. veljače 1998. godine. Slavni glazbenik se sa svojim terencem Mitsubishi Pajero frontalno sudario s autobusom. Dogodilo se to dva tjedna prije njegovog 41. rođendana, baš dok se Falco spremao na veliki povratak na europsku glazbenu scenu. Pokopan je na centralnom groblju u Beču.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]