Evo zašto su “Čuvari” najvažnija nova tv serija

Alan Moore, britanski autor stripa „Čuvari“ (Watchmen) nije bio oduševljen kada je saznao da će njegov strip poslužiti TV kući HBO kao predložak za novu tv seriju koja se počinje prikazivati u ponedjeljak, 21. listopada. Priznao je to Casey Bloys, šef programa HBO-a, što nikoga ne treba čuditi jer se Moore uvijek opirao ekranizaciji svojih stripova.  Isti stav imao je prije deset godina kada je Zack Snyder režirao film „Čuvari“ koji i danas izaziva oprečne reakcije. Autor HBO serije „Čuvari“ je Damon Lindelof, poznat po serijama „Izgubljeni“ i „The Leftovers“ koji tvrdi da, u odnosu na film, serija neće biti ni nastavak ni remake već remiks. „Serija se odvija u svijetu koji su stvorili njegovi autori, ali nova priča mora biti originalna“, izjavio je Lindelof.

Za razliku od  Moorea, njegov suradnik i crtač „Čuvara“ Dave Gibbons, bio je iznimno zadovoljan kada je pročitao scenarij za pilot epizodu serije. „Priča se prikazuje iz neočekivanog ugla, izgleda vrlo svježe. Osjetio sam da su to ‘Čuvari’. Ali pomaknuti. I vrlo sam uzbuđen zbog toga“, izjavio je Gibbons koji je dugo vremena imao stav sličan onome koji ima Moore oko ekranizacije „Čuvara“.

HBO se obratio Lindelofu u siječnju 2017. godine sa željom da „Čuvare“ pretvori u tv seriju. Strip koji se počeo objavljivati 1986. godine ubrzo je proglašen  jednom od najboljih priča o superherojima ikada. Prvu je ponudu Lindelof odbio, kao i drugu. Treći puta je popustio. Bojao se reakcije Alana Moorea, ali nije mogao odbiti priču o ostarjelim, disfunkcionalnim borcima protiv zločina i to u vrijeme kada je Amerika na rubu nuklearnog kaosa. Prvi glumci koji su odabrani bili su Regina King, Louis Gossett Jr., Don Johnson, Adelaide Clemens, Tim Blake Nelson i  Andrew Howard da bi mjesec dana kasnije bilo objavljeno da se ekipi pridružuje Jeremy Irons.

Mooreov strip prikazao je alternativnu stvarnost u kojoj su maskirani junaci doista postojali, a njihovo postojanje dramatično je promijenilo tijek povijesti. SAD su pobijedile u vijetnamskom ratu i Vijetnam učinile 51. državom. Globalna nuklearna katastrofa usko je spriječena osamdesetih godina, kada je Ozymandias, bivši junak (i ​​smatran najpametnijim čovjekom na planeti), uspješno lažirao ogromni izvanzemaljski napad lignji na Zemlju kako bi natjerao SAD i Rusiju na mirni savez, protiv svoje volje. Rorschach, još jedan maskirani borac, riješio je izložiti zavjeru svijetu prije nego što je ubijen. Tv serija počinje 30 godina nakon događaja iz Mooreove priče. Sve što se u njima dogodilo – Ozymandias, napad lignje, Rorschachova smrt – je povezano sa stripom. Ali sada se priča preselila u Tulsu u Oklahomi zamijenivši napetosti Hladnog rata izvornog stripa modernijim strahovima, odnosno bijelom nadmoći i potragom za rasnom pravdom.

Lindelofova verzija „Čuvara“ oduševila je televizijske kritičare, svi hvale njegov potez da ne kopira strip (što je činio Zack Snyder) već da napravi „remiks“, kako je on to sam rekao. I zato ne čudi da se već sada smatra da će „Čuvari“ biti jedan od najvažnijih ovogodišnjih televizijskih događaja.

Komentiraj