Evo kako prepoznati zarazu hripavcem: “Oboljeti mogu svi, ali najviše obolijevaju mladi”

Autor:

29.11.2023., Zagreb - Testiranje na hripavac na testnom mjestu u montaznom objektu ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Rockfellerovoj 12. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hripavac je bolest koja pogađa mlađu populaciju, a tko se sve može zaraziti hripavcem otkrio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić.

“Oboljeti mogu svi, ali najviše obolijevaju mlađi i najviše je zaraženih među školarcima, sedmi i osmi razred. Najviše je ova bolest opasna za novorođenčad, koja nije cijepljena”, rekao je.

Otkrio je i zašto je zaraza najčešća kod djece. “Djeca žive u grupama i u bliskom su kontaktu i zato se brzo zaraze. Imamo 530 prijavljenih slučajeva, ali je zaraženih puno više, a stariji se zaraze u manjem broju”, kaže Kolarić.

Kako prepoznati da ste zaraženi hripavcem?

Hripavac rijetko prelazi u neki drugi teži oblik bolesti. “Kada krenemo sa sezonom grijanja, normalno je za ovo doba godine da ima hripavca i COVID-a. Karakteristično za hripavac je da napadaji kašlja stvaraju osjećaj nedostatka zraka i na kraju kašlja bude uzdah. Rijetko kad hripavac prelazi u upalu pluća”, pojasnio je Kolarić.

Najavio je i brzo testiranje iz automobila. “Od sutra otvaramo drive-in HZJZ-a i sljedeći dan se odmah dobije nalaz. Svake godine imamo slučaj hripavca. Sada nam je tri godine od pandemije i postali smo osjetljiviji i dodatno nam je pala cijepljenost zbog nepovjerenja”, istaknuo je Kolarić.

“Od 1100 zaraženih nema nikoga u bolnicama, nema ozbiljno bolesnih i nema teške kliničke slike te ga liječimo antibioticima, a oni koji imaju dojenčad trebaju biti pažljiviji”, zaključio je Kolarić u razgovoru za HRT.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.