Eurostat kaže da je inflacija u eurozoni i EU blago popustila u veljači

Autor:

13.02.2023., Sibenik - Losa ponuda i samo rijetki prodavaci na sibenskoj gradskoj trznici. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u veljači, potvrdio je u petak europski statistički ured, a rast cijena neznatno je usporio i u Europskoj uniji.

Eurostat je potvrdio procjenu o 8,5-postotnom rastu potrošačkih cijena u eurozoni u veljači, iskazanom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP). U siječnju porasle su za 8,6 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su za 0,8 posto u odnosu na siječanj kada su se smanjile za 0,2 posto, potvrdio je Eurostat.

Glavni pokretač rasta cijena bilo je poskupljenje hrane i energenata.

Na razini EU-a harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazao je njihov rast u veljači od 9,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 10-postotnog povećanja u siječnju.

Na mjesečnoj razini cijene su u veljači porasle za 0,8 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Među zemljama EU-a koje nisu članice eurozone daleko su najviše na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj, za 25,8 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu u toj skupini, porasle su prema preliminarnom podatku za 17,2 posto.

Među članicama eurozone najviše stope inflacije bilježile su baltičke zemlje, pa je tako u Latviji iznosila 20,1 posto, a Estoniji i Litvi 17,8 odnosno 17,2 posto.

I Hrvatska je u skupini zemalja eurozone s dvoznamenkastom stopom inflacije u veljači, od 11,7 posto, iskazano harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena.

OZNAKE: EU, inflacija, slabi, eurozona

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.