Eurostat izvijestio o padu maloprodaje u eurozoni i EU za ožujak. U Hrvatskoj zabilježen pad od jedan posto u odnosu na veljaču

Autor:

23.11.2006. Zagreb - Njemacki maloprodajni lanac Lidl otvorio je 13 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Zagrepcanima su na Sveticama u pakiranju proizvoda pomagali nogometni reprezentativci Luka Modric, Vedran Corluka i Eduardo da Silva.rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Promet u maloprodaji eurozone i EU pao i u ožujku kao rezultat viših cijena prehrambenih proizvoda, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone u ožujku je smanjen 1,2 posto u odnosu na veljaču kada je bilježio revidirani 0,2-postotni pad. U EU se smanjio za 1,1 posto, nakon revidiranog pada od 0,3 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana za 1,3 posto u eurozoni i za 1,2 posto u EU-u.

Smanjio se i promet u širokoj kategoriji neprehramebnih proizvoda, za po 1,1 posto i u eurozoni i u EU.

Rast je pak zabilježen na benzinskim stanicama, za 1,6 posto u eurozoni i jedan posto u EU.

Latvija s najvećim padom maloprodaje

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji Latvije, za 2,7 posto. Slijede Njemačka i Poljska s padom od po 2,4 posto, te Luxembourg gdje je smanjena maloprodaja za 1,9 posto.

U Hrvatskoj je prema Eurostatovim podacima promet u maloprodaji u ožujku pao za jedan posto u odnosu na veljaču kada je neznatno porastao za 0,2 posto.

Najviše je porasla prodaja u Rumunjskoj, za 2,9 posto. Slijede Portugal i Irska s rastom prometa u maloprodaji za 2,3 odnosno jedan posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Pad i na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u ožujku za 3,8 posto, nakon 2,4-postotnog pada u veljači, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

U EU je prodaja smanjena za 4,1 posto, nakon revidiranog 2,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u ožujku na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 6,8 posto u eurozoni te 6,6 posto u EU.

Smanjena je i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,2 posto u eurozoni i za 3,2 posto u EU.

Veći promet nego u istom prošlogodišnjem mjesecu imale su samo benzinske stanice, za 3,5 posto u eurozoni odnosno 2,8 posto u EU.

U Hrvatskoj nastavljen pad prometa

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u ožujku na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji Estonije, za 13,5 posto.

Slijedi Mađarska s padom od 13,2 posto te Slovenija s padom od 12,7 posto.

U Hrvatskoj se u ožujku promet u maloprodaji smanjio deveti uzastopni mjesec, i to za 7,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 4,9-postotnog pada u veljači.

Najviše je porasla prodaja u Španjolskoj, za 10,8 posto.

Slijede Rumunjska i Cipar gdje je prodaja porasla za 7,2 odnosno 5,6 posto.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.