Europski plan borbe protiv raka: Od kraja kolovoza smanjuju se dopuštene količine kadmija i olova u hrani

U Europskoj uniji u 2020. od raka je oboljelo 2,7 milijuna ljudi, a još 1, 3 milijuna je umrlo od ove bolesti, uključujući i dvije tisuće mladih ljudi. “Ako sada ne poduzmemo odlučne mjere, broj oboljelih od raka će se povećati za 24 posto do 2035. što ga čini vodećim uzrokom smrti u EU”, poručili su iz Europske komisije prilikom donošenja Europskog plana za borbu protiv raka. Europski plan za borbu protiv raka raspolaže s četiri milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi iz budućeg programa EU4Health.

U okviru Plana Komisija je smanjila najveću dopuštenu količinu kancerogenih kontaminata u hrani i utvrdila nove najveće dopuštene količine kadmija i olova u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. Cilj je ovih mjera dodatno smanjiti prisutnost kancerogenih  metala u hrani te hranu učiniti zdravijom i pristupačnijom. Te će se mjere – izmjena Uredbe u pogledu najvećih dopuštenih količina kadmija i olova u određenoj hrani – primjenjivati od 30. kolovoza za olovo i od 31.kolovoza za kadmij.

Pexels

Nezdrava prehrana povećava rizik od raka te su ovom odlukom potrošači stavljeni u prvi plan, a to je ujedno i daljnji korak u jačanju već strogih globalnih standarda u preradbenom lancu EU-a i osiguravanju sigurnije, zdravije i održivije hrane za građana. Za neke od prehrambenih namirnica smanjit će se najveće dopuštene količine kadmija, kancerogenog okolišnog zagađivača, potencijalnog kontaminata u voću, povrću, žitaricama i uljaricama. Te će uvjete morati zadovoljiti navedeni proizvodi od datuma stupanja na snagu nove Uredbe te će se time povećati sigurnost hrane koja se proizvodi, prodaje i konzumira u EU, kao i pospješiti uklanjanje s EU tržišta  prehrambenih proizvoda s najvišim koncentracijama kadmija. Pa su tako u agrumima, jezgričavom voću, koštuničavom voću, maslinama, u kiviju, bananama, mangu, papaji i ananasu sada najveće dopuštene količine kadmija 0.020 mg. U mesu goveda, ovaca, svinja i peradi najveće dopuštene količine kadmija sad su 0.050 mg. Ostale podatke o najvećim dopuštenim količinama kadmija u hrani, piću, prehrambenim proizvodima i dodacima prehrani možete naći na stranicama Europske komisije.

Pexels

Osim navedenog, smanjit će se i najveće dopuštene količine olova u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući hranu namijenjenu dojenčadi i maloj djeci. Nove količine dopuštene količine olova utvrdit će se i za nekoliko vrsta hrane kao što su gljive, začini i sol.

 

 

Komentiraj