Europski parlament zahtijeva sankcije Saudijskoj Arabiji zbog smrtnih kazni

Europski je parlament u četvrtak zatražio uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji jer se u toj zemlji smrtne kazne izriču i maloljetnicima.

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji u kojoj najstrože osuđuje izvršavanja smrtnih kazni nad maloljetnicima, koja ta zemlja prakticira unatoč tome što tamošnje vlasti tvrde suprotno.

Posebno su u raspravi u Europskom parlamentu istaknuti slučajevi Mustafe Hašima al-Darviša i Abdulaha al-Hauatija.

Al-Darviš nedavno je pogubljen iako je navodne zločine počinio kao maloljetnik. Uz to, nije imao pošteno suđenje te je podvrgnut mučenju kako bi se od njega iznudilo priznanje, navodi Parlament.

Al-Hauaiti još čeka pogubljenje pa Europski parlament traži da Saudijska Arabija obustavi izvršenje smrtne kazne i da potvrdi da se takva kazna neće primjenjivati niti na drugim maloljetnicima koje se tereti za kriminal.

Parlament poziva na uvođenje Saudijskoj Arabiji i smatra da bi EU trebala obustaviti izvoz određenih vrsta tehnologije, poput one za masovni nadzor, toj zemlji.

Rezolucija o smrtnoj kazni

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko je kao pregovaračica ispred EPP-a sudjelovala u izradi rezolucije o smrtnoj kazni u Saudijskoj Arabiji i slučajevima Mustafe Hašima al-Darviša i Abdulaha al-Hauatija.

Zovko je u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a istaknula da postoje ozbiljna pitanja vezana za njihova suđenja, te da žali zbog takve presude.

“Nažalost, Mustafa al-Darviš već je pogubljen, no pozivam Vladu Saudijske Arabije da obustavi sva pogubljenja koja su u procesu izvršenja i da ublaži sve smrtne kazne”, rekla je Zovko.

“Bez obzira o kojem zločinu se radi ili koliko je pravično suđenje, ni u kojem slučaju ne smije biti dopušteno smišljeno pogubljivanje ljudi. Ovakav oblik kažnjavanja nije učinkovit, nema zastrašujući učinak i često se koristi kao politički alat. Snažno se protivim smrtnoj kazni i podržavam poziv EU-a na ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu, posebice kada se radi o osuđenim maloljetnicima“, istaknula je HDZ-ova eurozastupnica.

Europski parlament zatražio je i uvođenje sankcija Hong Kongu i Iranu.

Nedavni slučaj maltretiranja i zatvaranja novinara u Hong Kongu, prisilnog gašenja novina Apple Daily te ušutkavanja prodemokratskih aktivista, zastupnici u Europskom parlamentu oštro su osudili, ocijenivši kako je riječ o pokušaju kineskih vlasti da ograniče slobodu medija i izražavanja.

Europski parlament zatražio je zbog toga da Komisija, Vijeća i zemalja članice bojkotiraju sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. ako kineska vlada ne prestane s navedenim praksama kršenja ljudskih prava u Hong Kongu i u svojim ostalim pokrajinama.

U trećoj usvojenoj rezoluciji o ljudskim pravima, Europski parlament pozvao je Iran da ne pogubi švedsko-iranskog znanstvenika Ahmadrezu Džalalija koji je uhićen 2016. i optužen za špijunažu u korist Izraela i da ga smjesta oslobodi.

Osim toga, Europski parlament traži od Irana da povuče optužbe i u slučaju drugih proizvoljno zatvorenih europskih državljana u toj zemlji, među kojima su njemački državljani, francuski, austrijski i britanski državljani.

Parlament traži da Iran oslobodi svoje političke zatvorenike, uključujući i borce za ljudska prava, jer su “zatvoreni samo zbog toga što su ostvarivali svoja temeljna prava na slobodu izražavanja, vjerovanja, udruživanja, objavljivanja, mirnog okupljanja te prava na slobodu medija”.

Vijeće bi, smatra Europski parlament, trebalo razmotriti donošenje ciljanih sankcija prema iranskom režimu kako bi se spriječilo daljnje kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Komentiraj