EK predstavila smjernice za upravljanje granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti osnovnih dobara i usluga

Europska komisija je danas predstavila smjernice za države članice s mjerama za upravljanje graničnim migracijama u kontekstu epidemije COVID 19. Njihov cilj je zaštititi zdravlje građana, osigurati odgovarajuće postupanje s osobama koje moraju putovati te osigurati dostupnost osnovnih dobara i usluga.

Povjerenici Kyriakides i Johansson predstavili su smjernice ministrima zdravlja i unutarnjih poslova EU-a na prvom zajedničkim videosastanku.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: “Naše mjere za obuzdavanje epidemije koronavirusa bit će učinkovite samo ako su koordinirane na europskoj razini. Moramo poduzeti izvanredne mjere za zaštitu zdravlja naših građana. Međutim, moramo osigurati i protok osnovnih dobara i usluga na unutarnjem tržištu. To je jedini način da se spriječi nestašica medicinske opreme ili hrane. To nije samo gospodarsko pitanje. Jedinstveno tržište ključni je instrument europske solidarnosti. Razgovaramo sa svim državama članicama kako bismo zajedničkim snagama riješili taj problem, kao Unija.”

Smjernicama se utvrđuju načela za učinkovito upravljanje granicama radi zaštite zdravlja, uz očuvanje integriteta unutarnjeg tržišta. Osobe koje su potencijalni nositelji COVID 19 trebale bi imati pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi, bilo u zemlji dolaska ili u zemlji polaska, uz koordinaciju tih zemalja.

Slobodan protok roba također je ključan za njihovu dostupnost. To je posebno važno za osnovna dobra kao što su zalihe hrane, uključujući stoku, te neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu. Općenito, mjere kontrole ne bi smjele uzrokovati ozbiljne poremećaje u lancima opskrbe, osnovnim uslugama od općeg interesa, nacionalnim gospodarstvima te gospodarstvu EU-a u cjelini.

Priopćenje za medije donosimo u cijelosti:

Zaštita zdravlja ljudi

Osobe koje su identificirane pod rizikom od širenja COVID-19 trebale bi imati pristup odgovarajućoj zdravstvenoj njezi, bilo u zemlji dolaska ili u zemlji odlaska, a to bi trebalo biti koordinirano između dviju zemalja.

Moguće je podnijeti sve koji uđu na nacionalni teritorij na zdravstvene preglede bez službenog uvođenja kontrole unutarnjih granica. Razlika između normalnog zdravstvenog pregleda i granične kontrole je mogućnost zabrane ulaska pojedinim osobama. Ljudima koji su bolesni ne smije se uskratiti ulazak, već im se omogućiti pristup zdravstvenoj zaštiti.

Države članice mogu ponovno uvesti kontrolu unutarnjih granica iz razloga javne politike, što u izuzetno kritičnim situacijama može uključivati ​​javno zdravstvo. Takve granične kontrole trebaju biti organizirane kako bi se spriječilo nastajanje velikih skupova (npr. redova) koji bi mogli povećati širenje virusa. Države članice trebale bi se koordinirati za provođenje zdravstvenog pregleda samo na jednoj strani granice.

Sva granična kontrola trebala bi se primjenjivati ​​proporcionalno i uz uvažavanje zdravlja ljudi. Države članice moraju uvijek priznati vlastite građane i stanovnike te bi trebale olakšati tranzit ostalim građanima i stanovnicima Europske unije koji se vraćaju kući. Međutim, mogu poduzeti mjere poput zahtijevanja razdoblja samoizolacije, ako iste zahtjeve postavljaju i svojim državljanima.

Države članice trebale bi olakšati prijelaz prekograničnih radnika, posebno, ali ne samo onih koji rade u zdravstvu i prehrambenom sektoru, i drugih osnovnih usluga (npr. briga o djeci, skrb za starije osobe, kritično osoblje za komunalne usluge).

Osiguravanje protoka osnovnih dobara i usluga

Za održavanje dostupnosti robe presudno je slobodno prometovanje robe. Ovo je posebno presudno za osnovne proizvode kao što su opskrba hranom, uključujući stoku, vitalnu medicinsku i zaštitnu opremu i zalihe. Općenitije, mjere kontrole ne bi trebale uzrokovati ozbiljne poremećaje opskrbnih lanaca, osnovnih usluga od općeg interesa i nacionalnih gospodarstava i gospodarstva EU u cjelini. Države članice trebaju odrediti prioritetne trake za teretni prijevoz (npr. Putem „zelenih traka“).

Na isti način, sigurno kretanje prijevoznika, uključujući vozače kamiona i vlaka, pilote i zrakoplovni ključ, je ključni faktor koji osigurava odgovarajuće kretanje robe i osnovnog osoblja.

Na robu koja legalno prometuje unutar jedinstvenog tržišta EU ne smiju se uvoditi dodatne potvrde. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, nema dokaza da je hrana izvor ili prijenos podataka COVID-19.

Komentiraj