Europavox – alternativa dominantnom anglocentričnom konceptu glazbe

Prvi Europavox Festival u Zagrebu 24. i 25. rujna predstavlja nove europske rock bendove

Prvo izdanje Europavox Festivala Zagreb, koji će se održati 24. i 25. rujna u Tvornici kulture, obilježava novu etapu cijenjenog višegodišnjeg suradničkog projekta Europavox i hrvatskog Open Air festivala INmusic koji traje još od 2016. godine. Glazbeni internetski portal Europavox, koji sve više postaje projekt, pokrenut je prije 15 godina s dvama glavnim ciljevima: pomoći europskim glazbenim talentima da putuju i predstavljaju svoju glazbu po cijelom kontinentu i ljubiteljima glazbe da otkriju nove vrhunske glazbenike. Sukladno strateškim ciljevima Europske unije, a time i ciljevima od interesa za Republiku Hrvatsku i nacionalnu kulturnu politiku, projekt Europavox promovira izgradnju kritičke publike za suvremene kulturne sadržaje, poticanje prekogranične razmjene i međunarodnih kulturnih gostovanja te naglašavanje europske kulturne raznolikosti. Europavox 2020. – 2024., sufinanciran kroz program EK-a Kreativna Europa, kroz tri krovne platforme povezuje mlade europske glazbene nade i ljubitelje glazbe diljem Europe i svijeta: to su festivali u sedam europskih partnerskih država – Francuskoj, Italiji, Belgiji, Austriji, Rumunjskoj, Litvi i Hrvatskoj, zatim Europavox medij koji u suradnji s glazbenim urednicima, novinarima i koncertnim organizatorima iz cijele Europe široj javnosti otkriva i promovira mlade glazbene talente neiscrpnog i raznolikog europskog kulturnog kruga, i naposljetku Spotlight nagradni program u sklopu kojega projektni partneri okupljeni u umjetnički odbor projekta Europavox na bazi kriterija kvalitete i raznolikosti selektiraju najbolje i najperspektivnije europske suvremene glazbenike, osiguravajući im izvedbene, digitalne i produkcijske alate za proboj na međunarodnu glazbenu scenu.

KOIKOI iz Srbije predstavit će se zagrebačkoj publici prvog dana festivala, 24. rujna. PHOTO: Marina Uzelac

INmusic festival pridružio se kao hrvatski partner projektu Europavox 2016. godine pa je publika u Hrvatskoj zahvaljujući tome imala priliku gledati nastupe grupa kao što su Fontaines D.C., Superorganism, Peter, Bjorn & John, Super Besse, Reykjavíkurdætur, Zeal & Ardour, Black Honey itd. Europavox festival Zagreb u rujnu ove godine prvo je festivalsko izdanje od početka pandemije koronavirusa koje će u sklopu višegodišnjeg suradničkog projekta u cijelosti predstaviti međunarodni glazbeni program. Tako prve večeri, 24. rujna, u Tvornici kulture nastupaju Damir Imamović iz Bosne i Hercegovine, nemanja iz Hrvatske, KOIKOI iz Srbije, Heptagram iz Bugarske i Balkan Taksim iz Rumunjske. Druge večeri predstavit će se The Psychotic Monks iz Francuske, Super Besse iz Bjelorusije, Timid Kooky iz Litve, Koala Voice iz Slovenije i Yellow Straps iz Belgije.

Glazbeni kritičar i novinar Ilko Čulić dugogodišnji je suradnik portala Europavox kojega smo pitali koliko je, po njegovu mišljenju, važan takav jedan festival koji stavlja naglasak na europske glazbenike koji nemaju podršku medija poput angloameričkih glazbenih zvijezda, iako su neki od njih sigurno zanimljiviji, kreativniji i uzbudljiviji od većine bendova čija se glazba svakodnevno vrti u eteru radiostanica u Hrvatskoj.

Europavox

„Europavox je paneuropski projekt postavljen kao alternativa dominantnom anglocentričnom konceptu suvremene glazbe i u proteklih nekoliko godina pokazao se prilično uspješnim. Europski festivali intenzivno razmjenjuju bendove, novinari svakodnevno razmjenjuju informacije, a svi zainteresirani kroz Europavox dobivaju bolji pregled glazbenih zbivanja diljem kontinenta“, rekao je Čulić. Zanimalo nas je i koliko je Europavox festival važan za promociju hrvatskih i regionalnih izvođača, koji tako mogu doći do publike izvan regije.

„U zemljama poput Francuske ili Norveške, koje imaju vlastitu izvoznu strategiju u glazbenoj industriji, Europavox je možda samo dodatna mogućnost za bržu prekograničnu ekspanziju. Međutim, novi hrvatski izvođači uopće ne mogu računati na takvu institucionalnu potporu i za njih je Europavox najizglednija, a katkad i jedina prilika za predstavljanje na europskim pozornicama“, zaključio je Ilko Čulić. Europavox Festival Zagreb stoga je odlična prilika za upoznavanje s novom europskom glazbenom scenom i doživljaj hrvatskih i regionalnih izvođača koji, po mišljenju organizatora, trebaju biti predstavljeni publici.

Damir Imamović, glazbenik iz Bosne i Hercegovine, nastupit će u Tvornici kulture 24. rujna. PHOTO: Edvin Kalić

Komentiraj