EU traži više testiranja i koordinacije oko kretanja ljudi

Širenje i jačanje epidemije koronavirusa jedna je od najvećih briga svakog od 27 čelnika unije jučer i danas u Bruxellesu. Zbog toga su oni sinoć razgovarali i prihvatili sve preporuke koje je u posljednjih 10 dana izdala Europska komisija – više testiranja stanovništva ali i više koordinacije među državama oko kretanja građana, praćenja onih koji su zaraženi, samoizolacije i karantena ali i oko pravedne raspodjele cjepiva jednom kada ono bude dostupno, javila je dopisnica HTV-a iz Bruxellesa.

Šefovi država ili vlada članica EU okupili su se na redovitom dvodnevnom jesenskom sastanku na vrhu na kojem razgovaraju o odnosima s Velikom Britanijom, aktualnoj epidemiološkoj situaciji, ciljevima vezano za klimu te odnosima s Afrikom. Brexit, klima i pandemija tri su glavne teme summita u Bruxellesu i sve tri su goruće jer za sobom potencijalno povlače neugodne ekonomske posljedice za cijelu Uniju. Sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je danas rekao kako su sudionici “raspravili zajedničku koordinaciju država članica u borbi protiv Covida-19, pozdravili preporuke koje su usvojene nekoliko dana uoči Europskoga vijeća, konstatirali smo da je upravo zajednička borba protiv pandemije izrazito važna za zdravstvenu sigurnost naših građana i za naša gospodarstva”.

“Imali smo ozbiljnu raspravu o Covidu-19 koji se širi diljem Europe i mnogi lideri su izrazili zabrinutost zbog porasta broja zaraženih u većini zemalja članica i istaknuli potrebu za jačom koordinacijom na europskoj razini, posebice kad je u pitanju testiranje i metodologije testiranja, rekao je irski premijer Micheál Martin.

Broj zaraženih koronavirusom u Europi ubrzano raste, više od 100.000 novozaraženih dnevno je na području Europske unije i Komisija je pozvala lidere da što prije prihvate zajedničku strategiju, više koordinacije i oko slobode kretanja, lociranja zaraženih, karantene i oko cjepiva i cijepljenja jednom kada ono bude dostupno.

Kada je riječ o gospodarskim posljedicama drugog vala pandemije, analize stručnjaka pokazuju uznemirujuću sliku, javila je dopisnica HRT-a.

Komentiraj