EU je odobrila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda usprkos tome što je Velika Britanija nije prihvatila

Autor:

Fabio Magalhaes

EU je odobrila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda, tvorca Call of Dutyja, vrijednu 69 milijardi dolara, što je potez koji dovodi Bruxelles u sukob s partnerom iz Velike Britanije oko mega-dogovora o igrama.

EU je prihvatila Microsoftove ustupke za igranje u oblaku, što je bio razlog zbog kojeg je Uprava za tržišno natjecanje prošlog mjeseca blokirala transakciju. Predloženi ugovor bi spojio Microsoft, proizvođača konzole Xbox, s programerom videoigara koji stoji iza naslova uključujući World of Warcraft, Hearthstone, Candy Crush Saga i Overwatch.

Potez Europske komisije, izvršnog ogranka bloka, oživjet će Microsoftove nade u dogovor. Savezna trgovačka komisija u SAD-u također se usprotivila preuzimanju i podigla je tužibu kako bi spriječila to spajanje.

Preliminarna istraga Komisije otkrila je da bi dogovor mogao naštetiti konkurenciji u igricama u oblaku, koje korisnicima omogućuje strujanje videoigara pohranjenih na udaljenim poslužiteljima na njihovim uređajima, te u ponudi konkurentskih operativnih sustava za računala. Međutim, Komisija je u ponedjeljak priopćila da je prihvatila Microsoftove predložene prilagodbe, uključujući izdavanje besplatne licence pružateljima igara u oblaku kako bi se europskim igračima omogućilo strujanje bilo kojih Activision Blizzard PC-a i konzolnih igara.

“Ove obveze u potpunosti rješavaju zabrinutosti vezane uz tržišno natjecanje koje je identificirala Komisija i predstavljaju značajan napredak za streaming igara u oblaku u usporedbi s trenutnom situacijom”, rekla je Komisija, navodeći činjenicu da Activision Blizzard trenutačno ne licencira svoje igre za usluge streaminga igara u oblaku.

Odluka EU-a pomoći će Microsoftu ako američka tehnološka tvrtka uspije poništiti tužbu CMA na žalbenom sudu za tržišno natjecanje, rekla je Anne Witt, profesorica antimonopolskog prava na poslovnoj školi EDHEC u Francuskoj. Inače, prigovor Velike Britanij mogao bi ih natjerati na odustajanje od transakcije, dodala je Witt. “Razlika je ako uspiju poništiti odluku na žalbenom sudu za tržišno natjecanje UK-a. Ali ako Microsoft izgubi u Velikoj Britaniji, igra je  gotova osim ako se Microsoft ne odluči povući s tržišta Velike Britanije”, rekla je.

FTC nastoji blokirati akviziciju Activisiona, iako neki pravni stručnjaci tvrde da bi se, na temelju povijesnog presedana, FTC mogao boriti protiv Microsofta, piše POLITICO.

Activision je naznačio da bi prigovor Velike Britanije mogao poništiti dogovor iz obavijesti dioničarima u kojoj je navedeno da bi se transakcija mogla raskinuti ako “bilo koje državno tijelo s nadležnom jurisdikcijom poduzme bilo kakvu radnju koja … zabranjuje, čini nezakonitim ili onemogućava izvršenja pripajanja te je postala konačna i na nju nema prava žalbe.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.