EU IZVJEŠTAJ Hrvatska na prvom mjestu po kvaliteti vode za kupanje na obali

Autor:

28.07.2023., Korcula Uvala Vela Przina - Vela Przina se nalazi u majesty Lumbarda na samom istoku otoka Korcule. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zvonimir Barisin/PIXSELL

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u Europi, a na prvom mjestu kada je riječ o obalnim kupalištima, pokazuje izvještaj koji u utorak objavila Europska komisija i Europska agencija za okoliš.

Prema izvještaju s podacima za prošlu godinu, najveći udio izvrsnih voda za kupanje nalazi se u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru i Austriji. Izvještaj obuhvaća 27 država članica te Albaniju i Švicarsku.

Prema direktivi o vodi za kupanje, kvaliteta kupališnih voda procjenjuje se na temelju mikrobioloških podataka, a razvrstane su na vode loše, zadovoljavajuće, dobre i izvrsne kvalitete.

Kvaliteta obalnih voda za kupanje u Europi općenito je bolja od kopnenih voda.

Od 936 kupališta testiranih 2023. godine u Hrvatskoj njih 905, odnosno 96,7 posto bilo je izvrsne kvalitete, 22 dobre i 5 zadovoljavajuće kvalitete. Nijedno nije bilo loše kvalitete.

Kada je riječ samo o obalnim kupalištima, Hrvatska je na prvom mjestu u Europi, od 894 testiranih voda njih 886 bilo je izvrsne kvalitete, što je 99,1 posto.

Što se tiče kopnenih voda za kupanja, od 42 testirana kupališta, njih 19 imalo je vodu izvrsne kvalitete, odnosno 45,2 posto, 18 je bilo dobre kvalitete i tri zadovoljavajuće.

Interakivu kartu s lokacima na kojima se mjeri kvaliteta mora na obalnim plažama možete pronaći ovdje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.