EU i Velika Britanija postigle financijski dogovor nakon Brexita

EPA/ANDY RAIN

Europska unija postigla je financijski dogovor s Velikom Britanijom pod kojim će London plaćati određeni dio EU proračuna nakon što napusti taj savez, otkrio je u četvrtak europski dužnosnik.

“Službena ponuda još nije poslana, no neslužbeno se dogovorilo do te razine da bi sve trebalo biti u redu osim ako neka strana u posljednjem trenutku ne odustane”, otkrio je dužnosnik.

Europska strana je bila “optimistična” da će se taj dogovor postići, što će EU čelnicima omogućiti da na summitu 14. i 15. prosinca krenu na novu razinu pregovora o odnosima između dva bloka nakon provedbe Brexita.

Britanska vlada je u srijedu odbacila “špekulacije” iz britanskih novina da je udvostručila svoju ponudu za odštetu zbog izlaska iz EU-a na oko 50 milijardi eura.

Europski dužnosnik ističe da se nije raspravljalo o konkretnoj brojci jer budući iznos ovisi o mnogim varijablama poput odnosa vrijednosti valuta i relativnom rastu britanskog i europskog gospodarstva.

Britanija se obvezala isplatiti dogovoreni udio goleme mase budućih proračunskih stavki koje je EU tražio, rekao je dužnosnik dodajući kako se radi o “dogovoru o tome koji postotni udio će Britanija pokriti i koje stavke”.

Dužnosnik je dodao je kako će britanski udio biti znatno manji od 16 posto, što je britanski udio prošle godine od ukupne proizvodnje 28 članica Unije.

Komentiraj