Estonija upozorava ruske građane da se ne odazivaju mobilizaciiji ili će izgubiti pravo ulaska u EU

Estonija upozorava građane Rusije da bi im mogao biti zabranjen ulazak u EU ako se odluče za borbu u Ukrajini. Ono dolazi u trenutku kada zemlje oko Rusije razmatraju zatvaranje svojih granica, dok vojno sposobni muškarci nastavljaju masovno bježati. Među njima, čini se da će Finska među prvima zabraniti ulazak ruskim turistima.

Estonija je upozorila ruske građane da će im biti zabranjen ulazak u EU, ako se pridruže vojsci Vladimira Putina, budući da se čini da će Finska spriječiti ruske turiste da pređu granicu.

U srijedu je Vladimir Putin suočen s nizom poraza u Ukrajini, najavio djelomičnu mobilizaciju koja bi mogla uključiti 300.000 rezervista pozvanih u borbu. Prijetnja masovnim novačenjem izazvala je prosvjede diljem zemlje, a vojno sposobni muškarci nastavili su masovno bježati.U Estoniji je oko 20.000 stanovnika s ruskim državljanstvom koji bi mogli biti pozvani. Upozoreni su da se ne odazivaju na regrutaciju.

“Nećemo spriječiti nikoga da slijedi naredbe, ali sudjelovanje u zločinu protiv mira je kazneno djelo prema estonskom zakonu”, rekao je Eerik-Niiles Kross, estonski političar, diplomat i bivši šef obavještajne službe.”Stanovnik Estonije koji se pridruži ruskoj vojsci u ratu protiv Ukrajine izgubit će boravišnu dozvolu i bit će mu zabranjen ulazak u EU. Nema povratka za one koji odu”, donosi Sky.

 

Komentiraj