Erdogan ponovno prikazivao video snimku napada u džamiji

epa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prikazao je na predizbornom skupu u petak video snimku napada u džamijama u Christchurchu, samo nekoliko sati nakon što se u Istanbulu sastao s novozelandskim ministrom vanjskih poslova.

Novozelandski ministar Winston Peters, ujedno zamjenik premijera, nazočio je izvanrednom sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC) u Istanbulu koja ima 57 članica.

Snimku pucnjave u dvjema džamijama 15. ožujka, u kojoj je ubijeno 50 ljudi, opetovano se prikazuje na Erdoganovim predizbornim skupovima od subote, pred lokalne izbore 31. ožujka.

Snimka, koja je išla uživo na Facebooku u vrijeme napada, uklonjena je u međuvremenu s društvenih medija.

Peters je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da nije zatražio od Erdogana da prestane prikazivati tu snimku jer je mislio da turski predsjednik to više ne čini.

“Ne, nisam postavio to pitanje jer sam mislio da ne moram, jer oni to više ne čine.”

Erdogan je ranije u govoru pred OIC-em zahvalio novozelandskim vlastima na njihovu pristupu tim napadima.

“Želio bih zahvaliti novozelandskoj vladi, premijerki Jacindi Ardern posebice, na njihovoj osjetljivosti i odlučnom stajalištu protiv tog incidenta”, rekao je.

“Empatija i solidarnost koje je pokazala Ardern prema muslimanima trebala bi biti primjer svim svjetskim čelnicima.”

Erdogan je na skupovima zaprijetio počinitelju napada da će platiti za to. “Ako te Novi Zeland ne prisili da odgovaraš za to, mi ćemo to učiniti na ovaj ili onaj način.”

Peters je obećao OIC-u da će napadač provesti “cijeli svoj život u izolaciji u novozelandskom zatvoru”.

Komentiraj