Erdogan: Otkriveno najveće tursko nalazište plina u Crnom moru

Autor:

Pixabay

Turska je objavila u petak da je otkrila najveće nalazište prirodnog plina u Crnom moru, a predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je riječ o rezervama od 320 milijardi kubnih metara koje bi se mogle početi koristiti 2023.

Ovo otkriće bi joj moglo pomoći da smanji ovisnost o uvozu energenata pokaže li se vađenje na toj lokaciji komercijalno isplativim.

“Turska je otkrila najveće nalazište prirodnog plina u svojoj povijesti u Crnom moru”, istaknuo je Erdogan u obraćanju koje je prenosila televizija.

“Ove rezerve zapravo su dio puno većeg izvora. Uz Božju volju, mnogo više će doći”, kazao je on. “Nećemo stati dok ne postanemo neto izvoznik energenta.”

Turski brod Fatih od kraja srpnja traži plin na području Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale u zapadnom dijelu Crnog mora.

Turska se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz kako bi podmirila svoje energetske potrebe. Trenutno traži ugljikovodike u Crnom moru i na Sredozemlju a njezine istraživačke aktivnosti u vodama koje su predmet spora izazvale su prosvjede Grčke i Cipra.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.