Erdogan i Scholz razgovarali o ratu na Bliskom istoku: “Nije nikakva tajna da imamo različite poglede…”

Autor:

epa10980712 German President Frank-Walter Steinmeier (R) welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan at Bellevue Palace in Berlin, Germany, 17 November 2023. Erdogan is on a two-day visit to Germany, where he will hold talks with Chancellor Scholz and President Steinmeier.  EPA/HANNIBAL HANSCHKE

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Dijalog je važan unatoč razlikama u stajalištima o bliskoistočnom sukobu i ako Njemačka i Turska uspiju izboriti prekid vatre ima izgleda da se regija izvuče iz vatrenog obruča, rekli su u petak u Berlinu njemački kancelar Olaf Scholz i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Gospodine predsjedniče, nije nikakva tajna da imamo potpuno različite poglede na ovaj sukob… ali je upravo stoga važno da u ovim teškim trenucima razgovaramo”, rekao je kancelar Scholz na konferenciji za tisak uoči sastanka s turskim predsjednikom.

Scholz je još jednom istaknuo njemački stav da je pravo Izraela na postojanje nešto o čemu se ne raspravlja.

“U našoj zemlji nema mjesta antisemitizmu bez obzira na to je li on politički ili vjerski motiviran”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je rekao da s turskim predsjednikom želi razgovarati o tome kako spriječiti širenje sukoba i kako poboljšati humanitarnu situaciju.

Erdogan: “Izrael je teroristička država. U Gazi čini ratne zločine i krši međunarodno pravo”

Erdogan, koji je zadnjih tjedana nekim stavovima o bliskoistočnom sukobu izazvao kritike u Njemačkoj poput nazivanja Hamasa “oslobodilačkom” organizacijom, a Izrael “terorističkom  državom”, ponovio je svoje kritike na račun Izraela i zauzeo se za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

“Bombardiranje bolnica ili ubijanje djece nije zapisano u Tori. To se ne smije činiti”, rekao je.

“Mi govorimo o 13.000 ubijene djece, žena i staraca koji su ubijeni. U Gazi je sve sravnjeno sa zemljom”, rekao je turski predsjednik i poručio “Ako Njemačkoj i Turskoj pođe za rukom izboriti prekid vatre postoji šansa da se regija izvuče iz ovog vatrenog obruča”.

Njemački kancelar istaknuo je zasluge Turske prilikom sklapanja dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica te naglasio dobre odnose između Turaka i Nijemaca.

“Građani Turske i Njemačke višestruko su povezani”, rekao je Scholz.

Oba državnika naglasila su da žele ojačati i gospodarske odnose. Jedna od tema večerašnjih razgovora je i dogovor Europske unije i Turske o izbjeglicama te prodaja 40 vojnih zrakoplova tipa Eurofighter Turskoj.

Turski predsjednik je svoj kratki posjet Berlinu počeo poslijepodne susretom s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom i oba su državnika naglasila potrebu smirivanja situacije na Bliskom istoku u što ulazi i puštanje Hamasovih talaca na slobodu.

Erdogan završava posjet razgovorom s kancelarom Scholzom.

Zbog svojih konzervativnih i autoritativnih stavova turski predsjednik često je u Njemačkoj bio kritiziran, između ostalog i zbog utjecaja na oko tri milijuna stanovnika Njemačke turskog porijekla.

Erdogan: “Treba izvršiti pritisak na Sjedinjene Države. Ne možemo se složiti s gospodinom Bidenom…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.