Epska snaga riječi donijela je Ivi Andriću Nobelovu nagradu

Odluka Švedske kraljevske akademije nauka o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost za 1961. godinu Ivi Andriću priopćena je u Stockholmu 26. listopada iste godine. U obrazloženju odluke kaže se da se ovo visoko priznanje istaknutom jugoslavenskom piscu, autoru romana ‘Na Drini ćuprija‘ i ‘Travnička hronika‘, kao i mnogobrojnih drugih vrijednih književnih djela dodjeljuje kao priznanje za epsku snagu kojom je prikazao motive i sudbine iz povijesti svoje zemlje.

Nobelove nagrade za 1961 godinu svečano su uručene dva tjedna kasnije u dvorani Koncertnog doma u Stockholmu. Na svečanosti, u prisustvu kralja Gustava Adolfa VI, članova švedske vlade i 700 uzvanika, o Ivi Andriću čulo se i ovo:

“Andrić nosi u sebi mnogo nježnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje pred njegovim očima, prije svega, potvrđuje stvarnost zla i postojanja. On je pisac koji je majstor jednog sasvim osobnog originalnog kruga motiva, on otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svjetske kronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slavena.”

Komentiraj