EPILOG ZAMJENE IDENTITETA:Meštrović ostaje ravnatelj, a tri odgovorne osobe više ne obnašaju svoje funkcije

Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split u svibnju je dao mandat na raspolaganje ministru zdravstva Viliju Berošu, zbog slučaja zamjene identiteta dviju bolničkih pacijentica, inače korisnica domova za starije, od kojih je jedna preminula.

Slučaj je ispitala inspekcija Ministarstva zdravstava, te članovi bolničkog povjerenstva. Upravno vijeće KBC-a Split donijelo je danas odluku o njegovom mandatu, piše Dalmacija Danas.

“Svjesni smo da se radi o velikoj pogrešci koja je nastala u trenutku kada smo radili u Splitu u izvanrednim okolnostima, kada se radilo u načinu rada koji nije uobičajen. To ne znači da je pogreška manja, niti da ćemo je anulirati mi smo je svjesni. Sama pogreška je na tri razine i to je jasno pokazao nalaz inspekcije”, poručili su.

Šef Upravnog vijeća KBC-a Split Neven Ljubičić rekao je: “Prva razina je oko samog transfera bolesnica, s 10. na 11. travnja. Taj transfer je doveo do same zamjene identiteta. Nakon toga čitav niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatizom i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve ove pogreške nastale se unutar tri razine; razine respiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više ni voditi”.

Naglasio je da žele zatvoriti ovo ‘ružno poglavlje’ za bolnicu te otvoriti novu stranicu da se greške, na kojima su naučili, šro prije poprave. “Ovo je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici KBC Split radili i rade i to u teškim uvjetima. Upravno vijeće je bilo jednoglasno i nije prihvatilo ostavku ravnatelja bolnice Julija Meštrovića. On uživa i dalje naše povjerenje”, rekao je Ljubičić.

Komentiraj