Epidemiologinja Pem Novosel: “Cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito kao i sva druga”

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel izjavila je za N1 da je cjepivo AstraZenece “definitivno sigurno, kao i sva druga cjepiva”.

“To su izuzetno učinkovita cjepiva. Mi za ostala cjepiva kojima raspolažemo u Nacionalnom programu imunizacije, mi nemamo tako učinkovita cjepiva koja bi išla čak do 90 posto ili 95 posto”, kazala je.

“Tako da ova učinkovitost AstraZenecinog cjepiva koja se postiže nakon druge doze koja ide čak do 82 posto je izuzetno visoka. Govorimo o vrlo učinkovitom cjepivu koje je itekako dobro. Što se tiče nuspojava, po ovome što su istraživanja pokazala, čak bi trebalo biti nešto malo niže od u usporedbi s ovima, ali naravno, to će vrijeme pokazati. Tako da je primjena cjepiva apsolutno sigurna i ne treba biti skepse”, istaknula je Pem Novosel.

“Mislim da su zabunu unijeli razni mediji i medijski napisi, a očito i odluke drugih zemalja, koje su to možda iz svoje nekakve nesigurnosti i raspoloživosti drugih cjepiva odlučili. To je isto u redu, ali zapravo ne treba buditi sumnju u cjepivo”, dodala je.

Osvrnula se i na pitanja mnogih koji tvrde da je cjepivo razvijeno prebrzo da bi bilo sigurno. Pem Novosel ističe da je mehanizam nastanka cjepiva već poznat te da cjepiva nisu nastala preko noći.

“Znanstvenici su vrlo brzo reagirali. Međutim, kada se čovjek udubi, prouči sve raspoložive informacije, detaljnije prouči taj proces proizvodnje, sami taj ehanizam djelovanja, onda se vidi da ta cjepiva nisu nastala preko noći. Zapravo se takva vrsta cjepiva već istražuje i proizvodi protiv drugih virusa, samo nisu puštena na tržište”, kazala je te dodala da se takvi mehanizmi koriste za cjepiva protiv gripe, bjesnoće, Zike…

“Međutim, nije bio takav interes, s obzirom na to da nije postojala globalna pandemija. U svakom slučaju mehanizam djelovanja i vrsta cijepljenja nisu od jučer”, istaknula je.

Kazala je da ako ovo cjepivo ne djeluje na južnoafrički soj, onda ni ostala cjepiva ne djeluju na isti soj. Međutim, što se tiče djelovanja na engleski soj koji je najopasniji i najzarazniji, na njega djeluje i ovo cjepivo i ova ostala cjepiva i to je dobra vijest. Dodaje da će novih sojeva uvijek biti te da je to normalno. “I obični virus gripe, na koji smo navikli, mutira iz sezone u sezonu. Znači, to nije neobično”, kazala je.

Što se tiče procjepljivanja populacije, Pem Novosel kaže da ovisimo o proizvođačima. “Ako dobijemo cjepiva u količini u kojoj je obećano, a do sada su nažalost i Pfizer i Moderna smanjivali tu količinu, ali istovremeno su nam obećali da će vrlo brzo nadoknaditi i te zaostale količine koje nisu isporučili. Onda vjerujem da ćemo moći isplanirati i provesti ovaj naš plan i program cijepljenja i da ćemo imati veliki udio populacije koji će se cijepiti. Interes za cjepivo je sve veći.”

Zaključno se osvrnula na popuštanje mjera. “Vjerujem da će Stožer vrlo uskoro odlučiti o tom popuštanju. S tim da ponavljamo – mi kao epidemiolozi doista smatramo da to popuštanje treba ići polako, jer koliko god nam se brojke činile izvrsne, moramo biti oprezni. Dok god imamo opasnost od unosa ovih novih varijanti koje su vrlo zarazne, koje bi nam mogle dovesti do rasplamsavanja zaraze, ima smisla mudro i polako popuštati mjere”, zaključuje Pem Novosel.

Komentiraj