Epidemiologinja HZJZ-a: “Oni koji se ne žele cijepiti AstraZenecom, oni će se stvarno vjerojatno i načekati”

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel u subotu je za HRT komentirala cijepljenje protiv koronavirusa. U subotu je u Hrvtsku stiglo 16.800 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja mjeseca trebalo bi stići još više od 150 tisuća doza.

“Stižu i Pfizerovo kao i Modernino cjepivo, tako da ćemo konačno imati dovoljnu količinu cjepiva i konačno ćemo moći započeti drugu fazu nacionalnog plana provedbe cijepljena protiv Covida”, kazala je epidemiologinja.

Cijepljenje će započeti po ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili punktovima, o čemu će građani biti obaviješteni. Neke europske zemlje donijele su odluku da neće cijepiti one starije od 65 godina, no u Hrvtaskoj kažu da za takvo nešto nema potrebe.

Pem Novosel kaže da svi oni koji su se odlučili primiti neko drugo cjepivo, mogu to učiniti no morat će pričekati do dolaska drugih doza cjepiva.

“Moći će naravno pričekati drugo cjepivo, no tu ima i dosta nesporazuma. Učinkovitost cjepiva u starijih osoba ne znači da je manja. Svako cjepivo koje se daje starijim osobama, izaziva nešto slabiji imunološki odgovor. To je opće poznato, tako je s cjepivom bilo kojeg proizvođača. Što se tiče cjepiva AstraZenece u starijoj dobnoj skupini, bio je premali uzorak, tako da se ne može zapravo tumačiti ta djelotvornost koja je dobivena, i zapravo mi očekujemo podjednaku učinkovitost kao i u ostalim dobnim skupinama. Ukoliko dobijemo nekakve dodatne informacije nakon dodatnog praćenja, naravno da ćemo korigirati tu odluku. Međutim, dokazano je da to cjepivo štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i od smrtnih ishoda, što je najbitnije. Hoćemo li mi dobiti neki blagi oblik bolesti, to stvarno nije bitno jer smo svi preboljeli neke druge viroze, i to nije problematično. Ono što nas zabrinjava u ovoj epidemiji su upravo ti teški oblici bolesti protiv kojih to cjepivo štiti kao i sva ostala cjepiva”, objasnila je.

Govoreći o onima koji su ipak donijeli odluku da se ne bi cijepili, kazala je da oni mogu čekati, ali da ih se mora upozoriti da će se “onda stvarno vjerojatno i načekati”, s obzirom na to da je Moderna smanjila količine cjepiva, kao i Pfizer.

U nekim županijama će se, osim u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, organizirati posebni punktovi za cijepljenje u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva. Rečeno je da su liječnici iz Ministarstva zdravstva dobili dopis da će se organizirati posebni punktovi za cijepljenje, u tu svrhu se formiraju i mobilni timovi, te će biti manje onih koji će cijepiti u samim ordinacijama. Na razini ministarstva zdravstva također se organizira posebna platforma na koju će se moći prijaviti na cijepljenje svi oni koji to nisu ranije iskomunicirali sa svojim liječnicima obiteljske medicine.

Komentiraj