Epidemiolog Kaić: “Rizik od Covida-19 puno je veći za zdravlje nego rizik od cjepiva”

Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje cjepiva Johnson & Johnson.

Ističu da krvni ugrušci jesu nuspojava, ali vrlo rijetka. Hrvatska je naručila 900 tisuća doza tog cjepiva

Cijepljenje cjepivom Johnson & Johnson komentirao je epidemiolog Bernard Kaić u Dnevniku Nove TV.

“Cijepljenje bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od Covida-19 puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva”, rekao je Kaić i nastavio:

“Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali Covid kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i podatak da je na obdukciji ljudi koji su umrli od Covida-19 kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od covida-19 neusporedivo veći nego od cijepljenja”, iznio je Kaić.

Za odaziv za cijepljenje učitelja kaže da ga čudi nizak interes.

“Tako je bilo na početku i među zdravstvenim djelatnicima, u prosincu kad smo počeli cijepiti. Imali smo relativno nizak interes, nekih 30 do 40 posto. Vremenom ih je cijepljeno 75 posto. Porastao je interes kod onih koji se u početku nisu htjeli cijepiti”, rekao je Kaić i dodao da vjeruje da će tako biti i s nastavnicima.

Intenziviranje cijepljenja

Na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem bilo je, kaže, riječi o planu intenziviranja cijepljenja i to cjepivima koja trebaju stići.

“Cijepljenje se svakako mora intenzivirati. Da se donese plan kako će se povećani broj doza koje dolaze na vrijeme upotrijebiti”, rekao je Kaić i dodao da je u srijedu sastanak s ravnateljima ZZJZ-a.

“Činjenica je da će se morati organizirati punktovi, ali i cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine i svi drugi koji to mogu, uključujući medicine rada. Mi smo do sada upotrijebili 700 tisuća doza. Do kraja lipnja nam dolazi još 2.5 milijuna doza. Morat ćemo cijepiti četverostruko brže nego do sada”, rekao je Kaić.

Različite nuspojave

Za nuspojave kaže da se mogu dogoditi i naknadno.

“Imamo neposredne nuspojave, unutar nekoliko sati, primjerice alergijske reakcije. Imamo nuspojave koje zovemo gripolike bolesti – umor u mišićima, boli cijelo tijelo, čovjek je umoran. One se javljaju dan-dva nakon cijepljenja”, rekao je Kaić.

“Imamo prijavljene neurološke simptome, poput paralize pola lica, unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja, a imamo i prijave poremećaja krvarenja, i to na sva cjepiva. Ili razne vrste zgrušavanja krvi, poput venske tromboze nogu ili čak plućne embolije, imamo i potkožna krvarenja. To se pojavljuje unutar dva tjedna od cijepljenja”, poručio je Kaić za Novu TV.

Komentiraj