Emma Stone odgovorila na optužbe da je film “Uboga stvorenja” seksistički. “Promašili ste poantu”

Autor:

Emma Stone in POOR THINGS. Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Searchlight Pictures

Emma Stone, glavna glumica filma „Uboga stvorenja“ (Poor Things) koji ima 11 nominacija za Oscara, odgovorila je na optužbe kako je film seksističan te da kroz scene seksa prikazuje problematični sadržaj. U tom filmu redatelja Yorgosa Lanthimosa ona glumi Bellu, mladu trudnu djevojku koja živi u Londonu u viktorijanskom dobu. Nakon samoubojstva njen život spašava znanstvenik (Willem Dafoe) tako što joj presađuje mozak njenog nerođenog djeteta. Bella tada kreće na putovanje tijekom kojeg oduševljeno otkriva svoju seksualnost.

Tema filma izazvala je brojne reakcije, u nekima se tvrdilo da, s obzirom da je redatelj filma muškarac, onda je njegov pogled na ovu temu seksistički. Tvrdilo se i kako se golotinja u filmu iskorištava na pogrešan način, naročito u kontekstu toga što Bella ima mozak djeteta. Na te tvrdnje u intervjuu za britanski list The Times reagirala je 35-godišnja glumica uz pomoć redatelja filma, te je objasnila kako ona Bellu nije vidjela kao dijete ni u jednoj od sceni filma.

„Ako film shvaćate doslovno, ako razgovarate o filmu temeljem toga što Bella ima mozak djeteta, onda ste promašili poantu filma. Ako počnete analizirati film kao nešto što bi se u tom slučaju stvarno dogodilo, onda je jasno da film ne funkcionira“, rekao je Lanthimos. Za Emmu Stone sve se vrti oko načina na koji ljudi u novije vrijeme konzumiraju film i komentiraju ga na društvenim mrežama. „Moja mama znala je reći da veze počinju tako što kažeš ‘Toliko smo zaljubljeni da jedan drugome završavamo rečenice’. Kako vrijeme prolazi to postaje ‘Uvijek mi upadaš u rečenicu’. Isto se događa s odnosom gledatelja i filma, naročito u slučaju filma kao što je ovaj koji postavlja više pitanja no što daje odgovora“. U nastavku dodala je „Znam ljude koji su vidjeli film i misle da je to najslađa romantična komedija, ali znam i one koji su ga gledali kroz svoje prste. I to je sjajno“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.