ELEANOR COPPOLA Umrla je supruga Francisa Forda Coppole i majka Sofije Coppole

Autor:

(FILES) US director Francis Ford Coppola (C), daughter US director Sofia Coppola (R) and wife US documentary filmmaker Eleanor Coppola attend the 2022 Vanity Fair Oscar Party following the 94th Oscars at the The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, California on March 27, 2022.  US film director, producer and screenwriter Francis Ford Coppola will turn 85 on April 7, 2024.,Image: 862308628, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Eleanor Coppola, supruga slavnog redatelja Francisa Forda Coppole, i majka redateljice Sofie Coppole, preminula je u petak u svom domu. Imala je 87 godina, a u braku s redateljem slavne trilogije “Kum” bila je 61 godinu. I sama je bila redateljica koja je osvojila tv nagradu Emmy za dokumentarni film „Hearts of Darkness“ u kojem je prikazan nastanak i snimanje filma njenog supruga „Apokalipsa danas“. Ujedno je i sama režirala dva igrana filma, „Pariz može čekati“ i „Love Is Love Is Love“.

Dokumentarac „Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse“ premijerno je prikazan 1991. godine te prikazuje kakve je sve probleme imao njen suprug prilikom stvaranja filma 1979. godine koji je kasnije pobijedio na festivalu u Cannesu te je bio nominiran za Oscara. Problemi su bili proračun filma, scenarij, glumci, vrijeme, jer je oluja u jednom trenutku uništila veći dio seta filma. Fascinantne snimke iz tog vremena osigurale su tom dokumentarcu kultni status. Svi ti snimci isprva su rađeni s namjerom da se jednog dana koriste kao marketinški materijal. Na snimanje filma Coppola je odveo cjelokupnu obitelj, suprugu i troje djece Gian-Carla, Romana i Sofiju.

Eleanor Coppola do tada nije imala redateljskog iskustva osim što je u sedamdesetim godinama snimala neke male art filmove. No, i sama je rekla kako joj se snimanje događaja na setu filma „Apokalipsa danas“ odmah dopalo. A kakav je to kaos bio ona je ispričala za portal Deadline kada je objasnila da je u jednom trenutku rekla svom suprugu „Znaš što? Otiđimo kući. Možeš reći da ovo nije funkcioniralo. Radio si već fenomenalne filmove, možeš i opet. Samo pusti ovaj“. Pod ostale filmove smatrala je prva dva dijela filma „Kum“ i film „Prisluškivanje“.

Svoj redateljski debi imala je 2016. godine s filmom „Pariz može čekati“ u kojem su glavne uloge imali Diane Lane, Arnaud Viard i Alec Baldwin. Eleanor Coppola je u to vrijeme imala 80 godina i tada je postala najstarija Amerikanka u ulozi redateljice debitantice.

Njena kći Sofija Coppola rekla je kako je ogroman utjecaj njene majke na njen rad. “Moja mama je više tihi promatrač, mislim da sam to od nje preuzela u svom poslu. Ta strana mene duboko je povezana s njom. Također nas je izložila suvremenoj umjetnosti kojom se bavila. Ljudi to ne vide toliko, ali ona je definitivno imala velik utjecaj na mene i osjećam se sretnim što imam strane svoje osobnosti i svoj pristup koji dolaze od svakog od njih – moje majke i mog oca.”

Kao spisateljica, Eleanor Coppola objavila je dvije hvaljene knjige „Notes on the Making of Apocalypse Now„ (1979) i „Notes on a Life“ (2008). Nedavno je završila pisanje treće knjige.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.