EKSKLUZIVNO: U trenutku kada je Petek u klub unio navodno mito, tamo nije bilo Kovačevića, ali je bio Jakov Kitarović

Autor:

19.09.2020., Zagreb - Zgrada na adresi Slovenska 9 kojoj je stan i poslovni prostor u vlasnistvu Dragana Kovacevica, osumnjicenog predsjednika uprave JANAF.  

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

SAŠA ZINAJA, TOMISLAV ČUVELJAK/ NFOTO I PIXSELL

Dokumenti USKOK-a otkrivaju nove nelogičnosti tijekom rada istražitelja u aferi JANAF zbog kojih će optužbe o mitu biti teško dokazati, ali i jedan senzacionalni obrat

PETEK SE NAMJERAVA BRANITI tvrdnjama da novac koji je nosio nije bio namijenjen mitu, nego je to bio njegov privatni doprinos predizbornoj kampanji, jer je to puno manji krimen od podmićivanja. Ako želi da mu sud povjeruje, morat će precizirati za čiju je kampanju dao novac. Ali USKOK se dokopao njegove ‘tekice’ u koju je zapisivao svoje isplate, što bi moglo značajno utjecati na to kome će i što sud povjerovati

U trenutku kada je 11. studenoga 2019. poduzetnik Krešo Petek u famozni klub donedavnog šefa JANAF-a u Slovenskoj 9 u Zagrebu unio navodnih 1,96 milijuna kuna mita, ondje nije bilo Dragana Kovačevića. Ali ondje se nalazio Jakov Kitarović, suprug tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je istog dana predstavila svoj predizborni program na početku predizborne kampanje. Kovačević se ondje pojavio tek nešto kasnije.

Nije to jedini senzacionalni detalj koji se može pronaći u dokumentaciji USKOK-a u koju je Nacional imao uvid, nego nelogičnih detalja ima još. Ali dramatičnost ovog otkrića pojačavaju namjere Kreše Peteka da se brani tvrdnjama kako je ondje toga dana unio novac koji je namijenio za pomoć političarima u predizbornoj kampanji. Jer je neprijavljeno doniranje predizborne kampanje neusporedivo manji krimen od podmićivanja utjecajnog šefa državne firme radi vlastitog poslovnog probitka. Međutim, ako očekuje da mu sud u to povjeruje, morat će točno navesti za čiju je predizbornu kampanju novac bio namijenjen. Ako to učini, manji će biti značaj činjenice da je Petek neposredno prije ulaska u taj prostor iz vrećice PBZ-a u kojoj se navodno nalazio sporni novac, izvadio neidentificirani predmet. A to su također istražitelji USKOK-a zamijetili. Kao i da je u klub unio neke papire, moguće i tekicu u kojoj je zapisivao sve svoje isplate, a koje se USKOK dokopao.

Nacional je tijekom proteklog vikenda uspio rekonstruirati senzacionalne nove detalje iz afere JANAF koji naznačuju kako bi se ovaj prvorazredni pravosudno-politički skandal mogao razvijati, kako će se neki protagonisti te afere ponašati tijekom postupka i što su ključni nepoznati dijelovi koje su istražitelji tog slučaja zasad zatajili od javnosti. Pritom je prilično izvjesno zašto ti detalji nisu plasirani prema medijima u prvim trenucima izbijanja afere, kada se kroz medije nastojala plasirati naglašeno kompromitantna dimenzija ove afere za njene protagoniste.

Da su istražitelji slijedili trag novca i upali za Petekom u Kovačevićev ‘klub’ dok je ondje bio Jakov Kitarović, to bi se zasigurno jako loše reflektiralo na kampanju Kolinde Grabar-Kitarović . PHOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Neke od tih okolnosti koje su sadržane u rješenju o provođenju istrage mogu se u najmanju ruku tumačiti dvojako i iznova aktualizirati propitivanje taktičkog postupanja istražitelja u trenutku kada je prvoosumnjičeni Krešo Petek u prostor koji se nalazi na adresi Slovenska 9 u Zagrebu, kolokvijalno nazvan ‘’Kovačevićev klub’’, unio navodno mito za Dragana Kovačevića.

Nacional je doznao da su prikriveni istražitelji USKOK-a u rješenju o provođenju istrage zapisali da je neposredno prije no što je ušao u klub Petek iz sporne vrećice PBZ-a “izvadio nepoznati predmet, nepoznatih dimenzija i odložio ga u prtljažni prostor”. USKOK, dakle, ne zna što je Petek izvadio iz vrećice. Istražitelji su toga dana rekonstruirali i da je Petek potom napustio klub, zaputio se prema službenim prostorijama JANAF-a, da bi se nešto kasnije ponovo vratio u klub i to u društvu Vlade Zorića, u ovoj aferi trećeosumnjičenog zaposlenika JANAF-a.

Istražitelji tada nisu slijedili materijalni dokaz, nego su po svemu sudeći, kako je to Nacional otkrio prošlog tjedna, odlučili nastaviti tajno prikupljanje podataka, pustiti sve prisutne da se nesmetano udalje s mjesta sporne primopredaje, uključujući i Jakova Kitarovića, kako ne bi uništili predizbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović.

 

‘Jakov Kitarović nije bio sposoban prikupiti ni jednu kunu za Kolindinu kampanju, a kamoli dva milijuna’, kaže izvor blizak bivšem predsjedničkom paru o tome je li Petek nosio novac za predsjedničku kampanju

 

Utoliko su intrigantniji i indikativniji navodi izvora s neposrednim saznanjima o ovoj aferi, koji su Nacionalu otkrili kako se, kako sada stvari stoje, Petek namjerava braniti od sumnji da je Kovačeviću 11. studenoga predao 1,96 milijuna kuna mita tijekom proslave Martinja u ‘’Kovačevićevu klubu’’.

Prema tvrdnjama tih izvora, Petek se namjerava braniti tvrdnjama da je tih 1,96 milijuna kuna doista odnio na spornu lokaciju, ali ne kako bi ih predao Kovačeviću, nego kako bi ih predao za potrebe predizborne kampanje političara. Ako bi to ustvrdio, Petek bi time pokušao istodobno pomoći i Kovačeviću i sebi. Jer ako bi sud uspio u to uvjeriti, Kovačević bi se prometnuo u neopravdano optuženog čovjeka, a Petek bi se suočio sa značajnom manjom neugodnošću – da je iz banke podigao vlastiti novac i predao ga u kešu za potrebe crnog financiranja nečije predizborne predsjedničke kampanje. A vrlo bi se jednostavno mogli provjeriti je li i tko prijavio primitak spomenutog iznosa. Ili je novac, možda u dogovoru upravo s Kovačevićem, bio podijeljen kako bi se podijelio na više adresa zainteresiranih političkih opcija.

Bivši predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević, kako je doznao Nacional od izvora bliskih vrhu domovinskog pokreta, prilično je nametljivo nudio novac za financiranje kampanje Miroslava Škore. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

 

Nacional je tijekom prošlog tjedna od izvora izuzetno bliskog vrhu Domovinskog pokreta i Miroslavu Škori doznao da je Kovačević prilično nametljivo nudio novac za financiranje predsjedničke kampanje Miroslava Škore. Je li to bio dio Petekova novca? Ili je, pokažu li se Petekovi navodi provjerljivim, sporni iznos otišao prema taboru Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-u, upravo na dan kada je ona predstavljala svoj predizborni program?

Jakov Kitarović još je prošlog tjedna, nakon što su Nacional i Jutarnji list objavili da je bio u „klubu“ istog dana kad je Petek ondje donio navodno mito, poručio kako je istina da je bio tamo, ali da nije vidio ništa sumnjivo. Izvor blizak bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i Jakovu Kitaroviću u kontekstu pitanja je li mito moglo biti namijenjeno za njezinu kampanju rekao je pak za Nacional: „Jakov je bio nesposoban prikupiti i jednu kunu za kampanju, a kamoli 2 milijuna“.

 

Uskok je vrlo olako prešao preko činjenice da je Dragan Kovačević u svoj ‘klub’ ušao tek nekoliko minuta nakon Peteka, a na tajne mjere su ga stavili tek punih 40 dana nakon navodne primopredaje mita

 

Moguća neprijavljena izdašna financijska potpora HDZ-u mogla bi imati prilično racionalno uporište kada je u pitanju način Petekova funkcioniranja. Neposredno nakon izbijanja afere više medija prilično je seriozno analiziralo razgranate poslove Elektrocentra Petek. A oni su godinama uglavnom bili vezani za državu i državne tvrtke – HEP, Hrvatske željeznice, JANAF, Ministarstvo branitelja itd. Sve te tvrtke posljednjih godina kontroliraju kadrovi koje je ondje dominantno postavljao HDZ. Pa se tako postavljena najavljena Petekova obrana čini prilično racionalno utemeljenom i uvjerljivom. Ili se može tumačiti kao ne baš tako uvijena prijetnja da će Petek nastojati HDZ ozbiljno politički kompromitirati. Što bi pak mogao biti uvod u ozbiljnu zakulisnu trgovinu statusom unutar ove eksplozivne afere koju je upravo USKOK uveo u političku sferu kalkulirajući s taktičkim postupanjem, odnosno odgađanjem uhićenja protagonista te afere u trenutku kada su mogli biti uhićeni doslovno tijekom primopredaje novca.

Da bi ta afera mogla imati prilično senzacionalne obrate, ali i poći putem dodatnih netransparentnih zakulisnih taktiziranja, sugerira i još jedan navod iz izvora s neposrednim saznanjima o tom slučaju.

Prema tvrdnjama tog izvora, USKOK je pronašao Petekove bilješke u kojima je sustavno pisao komu je i što plaćao. Ti navodi korespondiraju i s jednim dijelom rješenja o provođenju istrage u ovom predmetu u koji je Nacional imao uvid. Osim toga, postoje u tom rješenju prešućeni dijelovi koje bi odvjetnici Dragana Kovačević i Kreše Peteka itekako mogli pokušati iskoristiti da svojim klijentima olakšaju pravnu poziciju.

Dragan Kovačević došao je 11. studenoga prošle godine pred prostorije ‘kluba’ u Slovenskoj u 13:40, petek je ušao već u 13:36, a od ostalih prisutnih Jakov Kitarović bio je četvrti gost, odnosno došao je među prvima. PHOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Da bi Petek mogao zvučati uvjerljivo ako bi se, kako sada najavljuju njemu bliski izvori, odlučio braniti tvrdnjama da je novac donio za predizbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora, otkriva jedna činjenica preko koje je USKOK prešao prilično olako, a u Rješenju o provođenju istrage spomenuta je tek u jednoj zagradi, onako gotovo usputno.

A ta činjenica glasi: Dragan Kovačević ušao je 11. studenoga prošle godine u klub u Slovenskoj 9 u Zagrebu nekoliko minuta nakon Kreše Peteka – a u klubu je u to vrijeme već bilo nekoliko drugih ljudi, po svemu sudeći i Jakov Kitarović.

U to vrijeme Kovačević uopće nije pod mjerama. Nacional je od upućenog pravosudnog izvora doznao da je Kovačević stavljen na mjere znatno kasnije – čak četrdeset dana nakon što je navodno od Peteka primio mito. To otvara dodatno pitanje zašto je trebalo proći toliko puno vremena da im Kovačević postane sumnjiv. Braneći svoj propust, izvori bliski USKOK-u proteklih su dana u javnost plasirali tvrdnje da oni to u tom trenutku nisu mogli znati, iako se tog dana Petek s Kovačevićem čuo telefonski i razmjenjivao poruke. One istražiteljima USKOK-a u to vrijeme navodno uopće nisu bile jasne, ali su ih kasnije protumačili kao dogovor o primopredaji mita. Vjerojatno na temelju drugih okolnosti i njihovih naknadnih interakcija.

 

Prije no što je iz prtljažnika izvadio vrećicu, navodno s novcem, Petek je iz te papirnate vrećice bijelo narančaste boje ‘izvadio nepoznati predmet, nepoznatih dimenzija i odložio ga u prtljažni prostor’

 

Utoliko se dodatno opravdanim čine oštre kritike predsjednika Zorana Milanovića upućene USKOK-u, u kojima propituje njihove kompetencije.

Jer u tom trenutku u klubu, kada je Petek ondje prvi put ušao, bilo je tek nekoliko ljudi.

Tog je dana, naime, Kovačević u klub pozvao 20-ak osoba, ali u vrijeme Petekova dolaska ondje je bilo tek njih nekoliko, ali ne i Kovačević. Svi koji su ulazili ili su imali šifru ili ih je netko iznutra, možda i famozni “konobar”, puštao u klub. Budući da su USKOK i policija imali pod nadzorom klub – jer su prisluškujući Petekov telefon znali da će on ondje doći – iz njihovih provedenih mjera tajnog promatranja vrlo se lako može rekonstruirati tko je kada ušao u klub, a to je navedeno i u službenoj dokumentaciji.

Zbog mogućnosti, odnosno najave da će se Petek braniti kako je navedeni novac bio namijenjen “za političare” i “za kampanju”, ključno će biti utvrditi u koje je točno vrijeme Jakov Kitarović došao u klub. U Rješenju o provođenju istrage od 17. rujna ne navodi se u koje je vrijeme on došao u klub, ali se zato navodi da je ondje bio među prvima. Naime, istražitelji su naveli točan redoslijed kako su Kovačevićevi gosti dolazili, a taj redoslijed ide ovako: Z.S., T.R., R.Š., Jakov Kitarović i potom ostali sudionici D.V., I.B., I.S., G.O., E.S., K.M., J.M., A.P., J.B., D.K., T.K., N.Š., I.Č., M.V., R.B., O.Č., Z.B., A.N., K.K. i D.S.

Krešo Petek, vlasnik Elektrocentra Petek, u ‘klub’ u Slovenskoj ulici 9 u Zagrebu ušao je s vrećicom PBZ-a, ali i s plavim rokovnikom u koji je bilježio sve važne podatke i u koji je umetnuo papire A4 formata. PHOTO: Marko Prpic/PIXSELL

 

Drugim riječima, Jakov Kitarović bio je četvrti gost, došao je među prvima. Klizni početak zabave koju je Kovačević zakazao tog dana, na samo Martinje prošle godine, bio je između 13.30 i 14 sati. Petek je trebao doći oko 13.30. No kome je dao vrećicu s novcem i što je u toj vrećici bilo, USKOK tek treba dokazati, a to bi moglo biti problematično iz više razloga.

Naime, u Rješenju o provođenju istrage od 17. rujna ove godine, USKOK je precizno rekonstruirao gdje je sve i kada Petek bio, što je radio i s kim je sve razgovarao tog 11. studenoga prošle godine. Pa se tako, nakon što je u 12:51 ušao, a već u 12:52, samo minutu kasnije, s 1,96 milijuna kuna u vrećici s logom PBZ-a izašao iz banke i ušao u Mercedes kojim je upravljao njegov vozač D.H., iz Ivanić Grada uputio prema Zagrebu i Slovenskoj ulici. Prije nego što je došao do banke iz koje je podigao novac, Petek je na stražnje sjedalo iza vozača odložio rokovnik plave boje s umetnutim papirima A4 formata.

Kako su zabilježile kamere USKOK-a, taj rokovnik nosio je i u prostorije Kovačevića kluba, zajedno s vrećicom iz banke. Moguće je da je upravo taj rokovnik USKOK deset mjeseci kasnije, odnosno u rujnu ove godine zaplijenio te da će taj rokovnik postati ključan u Petekovoj obrani. Čak i ako nije riječ o istom rokovniku, ovaj detalj ukazuje na to da je Petek očito važne stvari zapisivao i bilježio u rokovnik ili “tekicu”, odnosno da je itekako vodio evidenciju o svemu što smatra važnim pa tako i o eventualnim crnim isplatama.

No kome je i kada u ovom slučaju išla isplata spornih 1,96 milijuna kuna? Još nekoliko detalja upućuje na moguće komplikacije oko dokazivanja.

 

Uskok je tajno snimao sastanak Kovačevića i Peteka 18. svibnja u Kavani Lisinski u Zagrebu, ali i dolaske operativaca JANAF-a u Petekov restoran gdje se Zorić toliko napio da je morao prespavati u hotelu

 

Prvi detalj: oni koji su medijima u prvom naletu dostavili informacije iz istrage, zaboravili su napomenuti da je, prije no što je po dolasku na adresu u Slovenskoj iz prtljažnika izvadio vrećicu, navodno s novcem, Petek iz te papirnate vrećice bijelo narančaste boje “izvadio nepoznati predmet, nepoznatih dimenzija i odložio ga u prtljažni prostor”. USKOK, dakle, ne zna što je Petek izvadio iz vrećice. Možda je riječ o kemijskoj olovci koju je Petek prigodno dobio u banci nakon što je podigao skoro 2 milijuna kuna, a možda je riječ o većoj kuverti u kojoj se nalazio novac koji je ostao u automobilu s njegovim vozačem, dok je u vrećici, kao što je izjavio odvjetnik Dragana Kovačevića Ivo Farčić, mogao biti kulen. U svakom slučaju, prema zapisima istražitelja, Petek je “u 13:36 noseći rokovnik i vrećicu ušao na glavni ulaz zgrade na adresi Slovenska 9, Zagreb”.

Dragan Kovačević, a to uopće nije navedeno u Rješenju o provođenju istrage, već tek kao izdvojeni podatak u Prijedlogu za određivanje istražnog zatvora, došao je pred prostorije kluba u Slovenskoj u 13:40. Tek usputno, u zagradi je navedeno “samo par minuta nakon I okr. Kreše Peteka”. Potom se navodi da je Kovačević izašao sa suvozačevog mjesta u automobilu i ušao u zgradu. A zatim je navedeno sljedeće: “No, pored njega tijekom dana u prostorije u Slovenskoj 9, Zagreb ulazili su redom Z.S., T.R., R.Š, Jakov Kitarović…” No na drugom mjestu, odnosno na prethodnoj stranici istog spisa, gdje se također navode svi svjedoci koji su bili u klubu, među njima i Jakov Kitarović, navodi se ključan podatak: “U odnosu na navedene osobe je utvrđeno da su na dan 11. studenog 2019. kada je I okr. Krešo Petek u vrećici s logom “PBZ d.d.” odnio Draganu Kovačeviću iznos od 1.960.000,00 kuna u gotovini (prije, tijekom i nakon što je tamo boravio I okr. Krešo Petek) bili upravo na toj lokaciji na kojoj se “odigrala” primopredaja…” Presudan podatak, da su neki gosti ondje bili i prije nego što je ondje došao Petek, a za njega je utvrđeno da je došao prije Kovačevića koji tada nije bio na mjerama, a da je među prvima koji su došli bio Jakov Kitarović, USKOK uopće ne stavlja ni u kakav kontekst niti tom podatku daje na važnosti.

Restoran Garfield u vlasništvu turističke tvrtke Kreše Peteka nalazi se neposredno uz njegov hotel Sport u Ivanić Gradu, a posjećivali su ga ljudi s kojima se Petek izravno dogovarao o namještanju poslova. PHOTO: Nacional

 

Nacional je o razlozima neupadanja u klub u trenutku dok se ondje navodno događala primopredaja mita razgovarao i s jednim izvorom bliskim istrazi koji je to ovako pokušao objasniti:

“Da su upali unutra, pitanje je gdje je mogla biti vrećica. Da je bila odložena negdje sa strane, teško bi se moglo dokazati tko ju je točno uzeo, a isto tako bilo bi legitimno da Petek tvrdi da je riječ o njegovu privatnom novcu koji je nekome posudio. Naime, natječaj za koji je on dao mito još nije bio raspisan i istražitelji su morali popratiti cijelu proceduru i pričekati kad natječaj uistinu bude dodijeljen Peteku, što se na kraju i dogodilo. Iz daljnjeg tijeka istrage vidi se da su prikupljeni brojni drugi dokazi koji inkriminiraju Kovačevića i Peteka.” Daljnja objašnjenja ovaj izvor nije želio davati.

Međutim, cijelom nizu nelogičnosti ovdje nije kraj. Potpuno se prešlo i preko još jednog važnog podatka koji se tek usputno provlači kroz priču. Petek je, naime, iz kluba otišao nakon 15-ak minuta, a u međuvremenu je otišao u sjedište JANAF-a u Miramarskoj 24 i ondje se našao s Vladom Zorićem, trećeosumnjičenim koji je ujedno bio i glavni operativac s kojim je dogovarao sve detalje namještanja natječaja za poslove s JANAF-om. Petek je Zorića pokupio, a onda su se zajedno vratili u klub, ali su tom prilikom ušli na sporedan ulaz i ondje bili još neko vrijeme.

Ovako je to opisano u Rješenju o provođenju istrage:

“U 13:58 Krešo Petek je izašao iz zgrade na adresi Slovenska 9, Zagreb (na isti ulaz na koji je u tu zgradu ušao) noseći u rukama rokovnik plave boje, više papira A4 formata i mobilni telefon, dakle bez papirnate vrećice bijelo narančasta boje, a što je i fotodokumentirano.”

 

Policija i Uskok za sada nisu pronašli onih 1,96 milijuna kuna koje je Kovačeviću navodno dao Petek, unatoč većoj količini novca nađenoj u prtljažniku Toyote Hilux koju je sakrio u garaži vile u Samoboru

 

Potom je, kako se dalje opisuje, nazvao svog vozača D.H. i odvezao se do javne garaže u Čazmanskoj ulici broj 4 u koju se uvezao u 14:14. Kako USKOK dalje navodi: “Razlog odlaska iz prostorija na adresi Slovenska 9, Zagreb vidljiv je iz telefonskog razgovora koji je snimljen ranije tog istog dana. Naime, u 10:16:34 sati Krešo Petek je nazvao Vladu Zorića i pitao ga je li se vratio, a kad mu je ovaj odgovorio da je, Krešo Petek mu je rekao “ja bi oko dva doletio do tebe”. Vlado Zorić mu je odgovorio “može, tu sam”. Kako je i obećao tako je i učinio. Naime, u 14:17 Krešo Petek je uočen na recepciji poslovne zgrade društva JANAF d.d. na adresi Miramarska 24, Zagreb gdje je uzeo propusnicu i otišao u smjeru lifta.”

U zgradi JANAF-a Petek se zadržao 15-ak minuta, već u 14:33:11 izašao je i nazvao svog vozača D.H. koji je bio u garaži i rekao mu “dođi sad tu gore, moramo pričekati tu jednog čovjeka i odvesti ga tam”. Taj čovjek bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u, kojeg USKOK sumnjiči da je po nalogu Dragana Kovačevića proceduralno namještao natječaje za Petekovu tvrtku Elektrocentar Petek. No budući da Petek Zorića zapravo dočekuje ispred hotela, “točno ispod štengi dole”, a USKOK ne precizira kojeg, je li riječ o obližnjem hotelu Internacional ili Esplanade, nije posve jasno s kim se onda Petek susreo u zgradi JANAF-a. No u svakom slučaju, nakon što je Zorić sjeo kod Peteka u automobil marke Mercedes, Petekov vozač D.H. odveo ih je natrag u Slovensku, to jest u klub. No ovaj put Petek i Zorić ušli su u klub na sporedni ulaz. Petek se ondje zadržao do 15:40, kad je sa Zorićem izašao, ponovno na sporedni ulaz, nakon čega su vozač i Petek odbacili Zorića do zgrade JANAF-a u Miramarskoj, a potom produžili prema izlazu iz Zagreba.

Afera Janaf izazvala je do sada najžešću polemiku i svađu između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića jer je Milanović optužio Plenkovića i Božinovića da su sve znali. PHOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 

A što su Petek i Zorić radili u klubu, USKOK je potkrijepio pozivom koji je Petek istog dana u 14 sati, nakon što je prvi put izašao iz kluba, uputio Goranu Petroviću, inače direktoru društva JANAF – upravljanje projektima d.o.o., bliskom Kovačevićevu suradniku. Petek ga je, naime, nazvao i rekao da “dođe do šefa” jer je “tamo pun kurac klope”, na što je Petrović odgovorio “svratit ću da te vidim”, ali je došao kad je Petek već bio otišao. Petek ga, naime, ponovno zove u 16:23 te mu kaže “dobro, sve ok… ko da smo se vidli dragi, sve je pod kontrolom” da bi potom dodao “daj reci šefu da nam pusti Sisak… on i ja složimo ovo kurac tamo”, na što mu je Petrović odgovorio “dobro… to kad bude, polako”. Petek mu je na to replicirao “al sad veli da treba”, na što je Petrović odgovorio “to kaj on veli, to polako”. Iako USKOK tu konverzaciju koristi kao jedan od ključnih dokaza da je sve išlo preko Kovačevića, nisu objasnili zbog čega bi Petek tražio od Petrovića da nešto prenosi njegovu šefu Draganu Kovačeviću, ako se s Kovačevićem osobno vidio sat vremena prije toga, i to dva puta. Osim ako klub nije bio samo pokriće da se Petek tamo zapravo vidi s nekim drugim – možda upravo vezano “uz kampanju” – i preda mu novac. Moguće je, naravno, i da je Petek novac dao Kovačeviću, ali da nisu stigli podrobnije razgovarati. No problem je u tome što će sve to USKOK na sudu morati i dokazivati.

Neće biti problem dokazati da je Petek komunicirao i izravno s Kovačevićem jer je već sljedeći dan nakon fešte u klubu Petek Kovačeviću poslao poruku: “Lp, možeš li pogledati za zgradu labosa i parkiralište u Sisku.”

Međutim, USKOK uopće nije objasnio zašto već u tom trenutku, dan nakon što je Petek navodno predao mito Kovačeviću, isti taj Kovačević nije bio pod mjerama, kad već nisu upali u klub i na licu mjesta detektirali kod koga je završio novac. Tek nakon što su čak punih 40 dana kasnije počeli slušati i Kovačevića, uspjeli su snimiti njegov sastanak s Petekom u zagrebačkoj kavani Lisinski. No bilo je to tek 18. svibnja 2020., sedam mjeseci nakon primopredaje navodnog mita u klubu. USKOK taj razgovor koristi kao krunski dokaz da je Petek upravo s Kovačevićem, kao svojevrsnim “brojem 1” JANAF-a, dogovarao koje poslove će dobiti, a da nakon toga te dogovore u djelo provode direktori Sektora poput Vlade Zorića i Damira Vrbanca.

Na sastanku koji je USKOK snimao, Kovačević govori Peteku “ovaj natječaj… sedam i ovih trinaest” te dodaje “dvadeset… deset”, na što ga je Petek prekinuo i rekao “samo mora vidjeti Damir kako će to provesti” te dodao “pol, pol… dva puta, znači dvije godine”. Petek nakon toga Kovačeviću govori “i kablovi”, na što ga Kovačević prekida i govori mu “kablovi su gotovi, kablovi su prošli sve… sad je bitno ovaj natječaj završiti… onih dvadeset”. Tijekom razgovora Kovačević i Petek spominju još neke tehničke detalje, između ostalog Kovačević govori “tu se sad izborite da prođe sve kako trebe, da ne ulijeću neki bez veze”, na što mu je Petek rekao “ma ne bu, mi bumo svoje odradili… samo ti počni svoje čim prije”. Kovačević završava s “idem ja sad vidjeti s ovim malim, to moramo trinaest pa dvadeset šest, to ću ja vidjeti s njim”. Iako je očigledno riječ o dogovaranju vezanom uz natječaje, USKOK bi svejedno mogao imati problema s dokazivanjem da je postojalo mito kao protuusluga.

Kako bi USKOK mogao održati tezu o tome da je 1,96 milijuna kuna mita 11. studenoga prošle godine uistinu završilo u rukama Dragana Kovačevića, bit će potrebno povezati serijske brojeve novčanica koje je Petek podigao istog dana u 12:51 u poslovnici Privredne banke Zagreb u Ivanić Gradu i potom ih odnio u Kovačevićev klub u Slovenskoj 9. Koliko je poznato, unatoč većoj količini novca nađenoj u prtljažniku Toyote Hilux koju je Kovačević sakrio u garaži vile u Samoboru u vlasništvu svog poznanika Deana Šparavca, jednog od direktora u tvrtki Alfa stan, policija i USKOK za sada nisu pronašli onih 1,96 milijuna kuna koje je Kovačeviću navodno predao Petek. To cijelu priču komplicira iz još nekoliko razloga.

 

Uskok ne pridaje značenje podatku da je Petek oko 14 sati napustio ‘klub’, potom otišao u JANAF i sastao se sa Zorićem i opet se vratio u ‘klub’. Petek je i Gorana Petrovića ‘zvao da dođe do šefa na klopu’

 

Naime, u trenutku predaje navodnog mita još nije bio raspisan ni javni natječaj za posao za koji se tvrdi da je Petek Kovačeviću mito uručio još 11. studenoga 2019., a Kovačeviću je mandat isticao za tri mjeseca. Za razliku od njega, pozicije njemu podređenih Vlade Zorića i Damira Vrbanca bile su puno sigurnije – a upravo su njih dvojica odlučivala o natječajima. Njihova komunikacija s Petekom vrlo je precizno potkrijepljena, s eksplicitnim detaljima o tome kako su dogovarali razne tehničke aspekte natječaja. Iz dokumentacije se vidi da su Petek i Zorić razvili toliko prisan odnos da nakon nekog vremena jedan drugog oslovljavaju s “prijatelju”, a precizno je opisano i koliko su se puta i gdje sastajali. Jednom je to bilo u Petekovu restoranu Garfield u Ivanić Gradu, gdje se Zorić toliko napio da je mrtav-pijan ostao spavati u njegovu hotelu, a Petek ga je vidio kako oko pola osam ujutro odlazi s parkirališta. U dijelovima snimljenih razgovora Peteka sa Zorićem i Vrbancom oni se tu i tamo doduše pozivaju na “gazdu” ili na “NR.1”, ali USKOK će svejedno morati dokazivati da se možda oni nisu pozivali na Kovačevića samo da opravdaju svoje poteze. Jer, na primjer, na Kovačevića se pozivaju u nekim situacijama kad je on navodno dogovorio da će neki natječaj ići nekom drugom ponuđaču pa se Peteku objašnjava da u tom poslu nema što raditi jer tamo moraju proći “oni gazdini”. No nigdje nisu prezentirani dokazi da je te druge poslove uistinu dogovorio Kovačević niti su ti drugi poslovi koji se spominju inkriminirani Rješenjem o provođenju istrage. A spominju se i puno veći poslovi nego što su ovi Petekovi.

No ključno će pitanje biti otkud USKOK zna da se ova dvojica nisu samo vadili na “gazdu” te zašto onda “gazdu” nisu odmah stavili na mjere. Potpuno je nelogično i neodrživo da je Kovačević bio glavni sumnjivac za primanje mita, a da su ga na mjere stavili tek 40 dana kasnije. Drugim riječima, USKOK će na sudu morati objasniti cijeli niz nelogičnosti koje će odvjetnici osumnjičenih zasigurno iskoristiti kao dodatne argumente za njihovu obranu. Jer bez preciznog traga novca, svi drugi dokazi mogu se tumačiti na ovaj ili onaj način. A onda bi sav mukotrpan posao USKOK-a i policije ispisan na više od stotinu stranica, s precizno rekonstruiranim skoro godinu dana tajnim snimanim razgovorima i praćenjem aktera, mogao propasti.

Odvjetnik Dragana Kovačevića Ivo Farčić izjavio je da je u vrećici koju je petek donio mogao biti i kulen, a činjenica je da je on iz vrećice ‘izvadio nepoznati predmet nepoznatih dimenzija’ i ostavio ga u prtljažniku. PHOTO: Slavko Midzor/PIXSELL


‘Kaj bi ja vama dal kaj sam kupoval, pa boli vas k, to je moj novac, mogu kupiti magarca, stado ovaca…’

U prilog tezi da se Petek može braniti kako je riječ o njegovu privatnom novcu s kojim može raditi što hoće, ide i sljedeća epizoda koja je također zabilježena u tajno snimanim razgovorima. Naime, nakon što je Petek od Privredne banke po svemu sudeći jednom drugom prilikom, u svibnju ove godine, naručio veću količinu novca, djelatnik banke tražio je od njega obrazloženje zašto želi podići toliko novca pa se Petek na njega obrušio riječima: “Pa ja sam još uvijek građanin legalni Hrvatske, kaj bi ja vama dal kaj sam kupoval, pa boli vas kurac, pa to je moj novac, znači imaš tamo dizanje moje dobiti, iz dobiti kupujem kaj hoću, mogu kupiti magarca, mogu kupit stado ovaca, konja, ne moram imat nikakav ugovor za to ne želim vam dati ništa reći, ništa”. Taj je razgovor snimljen 12. svibnja ove godine. Bankar mu je na to objasnio da “to nije za njih, to je kao za HNB”, na što je Petek odgovorio “ma nemoj molim te, kaj onda nebi dali ovome kurcu, uskok-u, poskoku ili dorh-u, nemojte me jebat, ne želim to, to je moje privatno i priči kraj, ako nemožete, ako ne želite moje novce držati privatno u tajnosti, onda ja znam kaj radit, napuštam banku”.

Kad je Krešo Petek od PBZ-a naručio 1,96 milijuna kuna, službenik ga je pitao čemu je novac namijenjen, na što mu je on odgovorio da ima pravo sa svojim novcem raditi što želi. PHOTO: Marko Prpic/PIXSELL

 


REAKCIJA: ‘Jakov Kitarović boravio je u Slovenskoj 9 u vrijeme koje ne može biti ranije od 15:45’

Poštovani,

obraćamo Vam se kao punomoćnici gospodina Jakova Kitarovića te nastavno postavljamo zahtjev za objavljivanje ispravka informacije i isprike nakladnika.

U „Nacionalu“ od 29. rujna 2020. godine objavljen je članak pod naslovom „U trenutku kada je Petek u famozni klub unio navodnih 1,96 mil. kuna, tamo nije bilo Kovačevića, ali je bio Jakov Kitarović“ (naslovnica te str. 8 do 13).

U elektroničkom izdanju odnosno na web stranici nakladnika www.nacional.hr istog dana objavljen je isti članak pod jednakim naslovim – https://www.nacional.hr/ekskluzivno-u-trenutku-kada-je-petek-u-famozni-klub-unio-navodnih-196-mil-kuna-tamo-nije-bilo-kovacevica-ali-je-bio-jakov-kitarovic/.

Povodom ovih novinskih članaka, a na temelju članka 40. st. 1. i 41. st. 1. i 4. Zakona o medijima («Narodne novine» br. 59/2004, 84/2011, 81/2013) gosp. Jakov Kitarović zahtijeva objavljivanje ispravka informacije u slijedećem tekstu:

„U članku se navodi da bi gosp. Jakov Kitarović u navedenom prostoru u Slovenskoj ulici bio prisutan u vrijeme 13:36 te se navedeno povezuje sa dokumentima USKOK-a i pretpostavkom (špekulacijom) da će se gosp. Petek u kaznenom postupku braniti na način da tvrdi da je novac bio namijenjen predizbornoj kampanji.

Nije točno da bi gosp. Jakov Kitarović u navedeno ili ranije vrijeme bio prisutan u tom prostoru, budući da je tog dana zasigurno do 15:30 bio na drugim mjestima. Stoga se pretpostavlja da drugačiji podatak ne može proizlaziti niti iz dokumenta USKOK-a na koje se pozivate u članku.

Kao što je i navedeno u priopćenju za javnost od 22. rujna 2020. godine u vrijeme njegovog kratkog boravka u navedenom prostoru, u vrijeme koje ne može biti ranije od 15:45 sati, nije primijetio bilo kakve sumnjive radnje, a niti je ikada bio u poslovnim odnosima s bilo kime od prisutnih osoba.

Gosp. Petek mu nije poznat, izuzev iz novinskih napisa o predmetnoj istrazi. Nikada nije primio bilo kakva novčana sredstva za predizbornu kampanju njegove supruge Kolinde Grabar-Kitarović, tom prilikom i u bilo kojem drugom trenutku. Navedeno je potpuno neprihvatljivo, kako njemu tako i njegovoj supruzi, a niti mu je bilo tko tako nešto i predlagao.

U Rijeci, 30. rujna
2020. godine

Jakov Kitarović p.p.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.