EKSKLUZIVNO: Plenković na rubu da prelomi i uvrsti Krešimira Filipovića i suradnike na listu osoba koje krše sankcije Rusiji

Autor:

Ziga Zivulovic jr., Jurica Galoic, Borna Filic/PIXSELL, Pixabay, Screenshot/YouTube

EKSKLUZIVNO: Vlada dobila dokaze o tome tko se krije iza arapskog investitora koji tvrdi da je kupio većinski paket Fortenova grupe te sprema žestok odgovor

Međuresorna stalna skupina Vlade za primjenu i praćenje provedbe sankcija Rusiji raspolaže dokazima da se Krešimir Filipović krije iza Saifa Alketbija. Grupi oko Filipovića, koja uključuje Miodraga Borojevića i Sergeja Volka, za početak prijeti zamrzavanje imovine. Iako Filipović u Hrvatskoj nije nepoželjan investitor, otkrivamo zašto mu sve manje vjeruju kada poručuje da želi biti dio rješenja problema oko Fortenova grupe

Međuresorna stalna skupina Vlade za primjenu i praćenje provedbe sankcija Rusiji pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, priprema se za primjenu sankcija protiv nekolicine hrvatskih, ali i stranih državljana skrivenih iza arapskog poduzetnika Saifa Alketbija, odabranog kao manekena uključenog u projekt pokušaja otkupa Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenova grupi, otkrio je Nacionalu izvor blizak Vladi s neposrednim saznanjima o funkcioniranju tog tijela.

Formalna odluka o tome još nije donesena, još se definitivno ne zna tko će sve njome biti obuhvaćen, ali je vrlo izvjesno da će toj grupi ljudi biti izuzetno teško izbjeći takav scenarij. A to bi značilo blokiranje njihove imovine, opsežne provjere njihovih poslovnih veza i aktivnosti, moguće i porezne nadzore, a potom i provjeru postoji li zbog kršenja sankcija ili pomaganja u tom procesu u svemu i nečija kaznena odgovornost.

Hrvatske institucije rekonstruirale su da postoji niz dodatnih ugovora koji reguliraju međusobne odnose Filipovića i Alketbija te da je sve to skupa dizajnirao Miodrag Borojević uz asistenciju više zaposlenika Sberbanka koji su sve aranžirali u Dubaiju. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL, Screenshot/YouTube

Na listi osoba koje su sudjelovale u kršenju sankcija ili pomaganju tim osobama u pokušaju kršenja sankcija, po svemu sudeći, mogao bi se naći poduzetnik Krešimir Filipović kao stvarni protagonist te grupacije, njemu blizak poslovni čovjek Miodrag Borojević, kao i poslovni čovjek Sergije Ivanović i u najmanju ruku Sergej Volk, jedan od službenih predstavnika Sberbanka angažiran oko funkcioniranja Fortenova grupe.

Filipović i Borojević ključne su dvije figure u toj grupi. Tijesno su poslovno povezani, a vežu ih i kompleksne poslovne veze s Rusijom, ali i službeno prijavljena boravišta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Krešimir Filipović svoj poslovni uzlet započeo je surađujući s Mihajlom Perenčevićem, s kojim i danas ima brojna poslovna partnerstva.

Međutim, prije par godina Filipović je praktički Perenčevića istisnuo iz Velestroja i zapravo mu na koncu napravio time priličnu uslugu. Jer mu je platio dio dogovorenog iznosa za njegov suvlasnički dio u toj tvrtki, ali mu i trasirao put izvan Rusije uoči izbijanja rata i ruske agresije na Ukrajinu.

Premijer Andrej Plenković odluku o formalnom proglašenju sankcija protiv Krešimira Filipovića, Miodraga Borojevića i drugih s njima povezanih poduzetnika prepustit će Međuresornoj stalnoj skupini Vlade za primjenu i praćenje provedbe sankcija Rusiji pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Ali unatoč tomu, Perenčević je nakon izbijanja rata završio pod britanskim sankcijama, a i sada ga se počelo povezivati s Filipovićem iako nema nikakve veze s transakcijom oko Fortenova grupe. Nakon toga Filipovićevi su se poslovi u Rusiji počeli komplicirati, prvenstveno po pitanju naplate potraživanja.

Hrvatske institucije raspolažu detaljnim saznanjima o tomu tko je i što svaki od njih radio i kako je sudjelovao u spornim aktivnostima. Za Sergija Ivanovića navodi se da je pomagao Borojeviću u Dubaiju te da je imao značajnu ulogu u pronalasku Alketbija.

Hrvatske institucije povezane s međuresornom skupinom za primjenu i praćenje provođenja sankcija Rusiji, zatvaraju krug dokumentiranih saznanja o tomu da je donedavno hrvatskoj javnosti potpuno nepoznati arapski poduzetnik Saif Alketbi poslužio tek kao vlasnički paravan za poduzetnika Krešimira Filipovića. Njega je Filipovićeva grupa u Dubaiju pronašla doslovno tijekom jednog vikenda. I nije bio jedini kandidat za ulogu vlasničkog paravana za Filipovića.

Hrvatske institucije rekonstruirale su da je plaćanje vlasničkih udjela Sberbanka u Fortenovi izvršeno u rubljama i odvijalo se u Rusiji, a transakcije se povezuje s Filipovićem. Nikakav novac nije išao iz Dubaija u Moskvu

Tvrdnje da je Alketbi krajnji kupac Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenova grupi pokazuju se tek kao prigodni igrokaz. Hrvatske institucije rekonstruirale su da postoji niz dodatnih ugovora koji reguliraju međusobne odnose Filipovića i Alketbija te da je sve to skupa dizajnirao Miodrag Borojević uz asistenciju više zaposlenika Sberbanka koji su sve aranžirali u Dubaiju. Hrvatske institucije uvjerene su da je dio te dokumentacije i antedatiran.

Filipoviću bliski izvori te su navode dosad energično demantirali. Ali pokazuje se da nisu govorili istinu i to hrvatske institucije mogu i dokazati. Prije svega zahvaljujući Filipoviću bliskom poduzetniku Miodragu Borojeviću, koji je u više navrata u razgovorima koje je proteklih tjedana vodio jasno ustvrdio da iza arapskog investitora stoji Krešimir Filipović.

Hrvatske institucije rekonstruirale su i da je plaćanje spornih vlasničkih udjela Sberbanka u Fortenova grupi izvršeno u rubljima te da se odvijalo u Rusiji. Nikakav novac u tu svrhu nije plasiran iz Dubaija prema Moskvi. Transakcija se prvenstveno povezuje s Krešimirom Filipovićem.

‘Plenković nakon posljednjih javnih napada Ivice Todorića i još nekih okolnosti ima razloga vjerovati da se nalazi na udaru s Todorićem povezane organizacije s ciljem dodatne destabilizacije Fortenove’

Drugim riječima, potvrđene su indicije čiji je sadržaj o toj transakciji prošloga tjedna otkrio Nacional, a čiji se sukus svodi na sljedeće: Alketbi bi trebao poslužiti kao paravan za Miodraga Borojevića i Krešimira Filipovića, dvojicu tijesno povezanih hrvatskih poduzetnika s razgranatom mrežom poslova i kontakata u Rusiji i Hrvatskoj.

Pritom bi ključni pozadinski vlasnik Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenova grupi trebao postati Filipović, koji bi to Sberbanku platio svojim ogromnim nenaplaćenim potraživanjima prema tvrtkama u Rusiji koja dosežu 500 milijuna dolara. U toj mogućoj varijanti Sberbank bi lakše došao do svojih potraživanja ako bi ih utjerivao od ruskih dužnika. A arapski investitor poslužio bi kao osoba koja bi se inicijalno pokazala kao kupac čije porijeklo kapitala ne bi bilo sumnjivo.

S tom razlikom da hrvatskom državnom vrhu nisu prezentirane samo ozbiljno potkrijepljene indicije već i dokumentirane informacije da upravo njih dvojica zapravo stoje iza kontroverznog i zakonski prilično upitnog pokušaja preuzimanja većinskog paketa vlasništva Sberbanka nad Fortenova grupom, koji je javnosti inicijalno predstavljen kao projekt arapskog investitora Saifa Alketbija. Alketbi je za svoju ulogu u toj operaciji trebao dobiti znatnu financijsku naknadu.

Miodraga Borojevića i Tomislava Filipovića, brata i suradnika Krešimira Filipovića, prošle srijede posjetili su bivši glasnogovornik Vlade premijera Ive Sanadera Ratko Maček i PR stručnjak Aljoša Roksandić, pri čemu Maček vodi dio komunikacijske strategije Ivice Todorića koji želi srušiti Plenkovića. FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Saša Zinaja/NFOTO

Saif Alketbi trebao je biti privremeni paravan za prebacivanje Filipovićeva kapitala iz Rusije u Hrvatsku, u operaciji čiji je scenarij pojednostavljeno Nacionalu opisan ovako:

„Filipovićeva ruska tvrtka Velestroj, poznata po svojim velikim građevinskim pothvatima u izgradnji plinovoda za neke vodeće ruske tvrtke, u Rusiji ima otprilike 500 milijuna dolara nenaplaćenih potraživanja za izvršene radove. Filipović bi ta potraživanja na koncu zapravo prebacio u vlasništvo nad većinskim paketom Fortenova grupe, i to po prilično intrigantnom modelu. Sberbank bi svoja potraživanja prema Fortenova grupi prodao tvrtki Saifa Alketbija, ali umjesto njega iznos bi namirio Velestroj sa svojim potraživanjima prema ruskim dužnicima. Ugovor o kupoprodaji vlasništva nad Fortenovom potpisala bi Alketbijeva tvrtka, ali nikakav novac nikada ne bi napustio Dubai. Za Sberbank to je prihvatljivo jer tako lakše može doći do novca, jer se sve odvija u Rusiji. Uloga te tvrtke zapravo je u tomu da lakše pojasni porijeklo kapitala u tzv. procesu KYC (know your customer), tijekom kojeg se provjerava porijeklo kapitala uoči realizacije poslovnih investicija, uobičajen u poslovanju. A sve je to osmišljeno kako bi se lakše dobila brojna prethodna odobrenja potrebna da se transakcija završi bez kršenja sankcija kojima je Sberbank izložen. Međutim, u taj proces ušli su krajnje nespretno i neorganizirano iz zasad još nepoznatih razloga. I sada su izloženi riziku da budu kažnjeni zbog kršenja sankcija.’’

Taj rizik sve je izraženiji dobrim dijelom i zbog toga što mreža oko Krešimira Filipovića i dalje prema javnosti prikriva koja je njegova stvarna uloga. Osim toga, nastavljaju povlačiti brojne kontradiktorne poteze. Nejasno je utoliko i kakav je odnos odvjetnika Ante Nobila s arapskim investitorom te zašto bi arapski investitor angažirao upravo nekog hrvatskog odvjetnika da mu pomaže oko registracije svog vlasništva nad donedavnim vlasničkim udjelom Sberbanka ako ga je Miodrag Borojević tek usputno savjetovao isplati li mu se ili ne ulagati u Fortenova grupu.

Zagreb: Sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o postupanju SOA-e 15.01.2019., Zagreb – U Saboru je odrzana 47. zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravljao o postupanju Sigurnosno obavijestajne agencije prema Mati Radeljicu. rRavnatelj SOA-e Daniel Markic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izvor blizak Vladi Nacionalu je ovako opisao trenutnu situaciju oko tih kompleksnih i kontroverznih zbivanja:

„Točno je da su neke osobe bliske Filipoviću poslale signale da bi bile zainteresirane da se sve ove turbulencije pokušaju primiriti, ali prešle su crtu s koje gotovo i nema povratka. Dovele su Vladu u situaciju da se s njima više nitko ni ne usudi pregovarati, bilo službeno bilo neslužbeno, jer bi i te osobe mogle biti označene kao sudionici u kršenju sankcija. Potpuno su promašili pristup. Trebali su ranije javno deklarirati svoj interes te tražiti savjet kako pristupiti toj transakciji bez da dođu u opasnost prekršiti sankcije. Ali je pitanje jesu li oni uopće to namjeravali ili mogli tako učiniti. Sada kada je otkriveno što su radili i što smjeraju, teško je preko toga prijeći praveći se da nitko ništa nije znao.“

Poduzetnik Saif Alketbi, kojeg je po svemu sudeći u Filipovićevo ime angažirao Borojević, za svoju ulogu trebao je dobiti financijsku naknadu. FOTO: Marko Mišćević/CROPIX

S druge strane, izvori bliski Filipoviću navode kako pokušavaju pridonijeti tomu da budu rješenje, a ne problem u postojećoj situaciji. Drugim riječima, pokušavaju pronaći izlaz bez da javno priznaju da je iza svega cijelo vrijeme stajao upravo Filipović. Ali tomu je malo tko blizak hrvatskim institucijama spreman povjerovati. Prvenstveno zbog uloge Miodraga Borojevića, koji se javno deklarirao kao ključni savjetnik Alketbija u ovoj transakciji. Ali i zbog onoga što se s njihove strane plasira prema javnosti, a to je bitka za upis vlasništva nad stečenim vlasničkim udjelom Sberbanka u Fortenova grupi u Nizozemskoj.

U prilog nepovjerenju prema Filipoviću i njemu bliskom krugu ide i to što su hrvatske institucije doznale da su Miodraga Borojevića i Tomislava Filipovića, brata i suradnika Krešimira Filipovića, prošle srijede posjetili bivši glasnogovornik vlade premijera Ive Sanadera Ratko Maček i Aljoša Roksandić, dvojica stručnjaka za odnose s javnošću. Maček je osoba koja, po svemu sudeći, vodi dio komunikacijske strategije posrnulog bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, koji je pak u Nacionalu prošloga tjedna i javno izjavio da želi srušiti premijera Andreja Plenkovića.

Arapski poduzetnik Saif Alketbi poslužio je tek kao vlasnički paravan za Krešimira Filipovića. Njega je Filipovićeva grupa u Dubaiju pronašla doslovno tijekom jednog vikenda i nije bio jedini kandidat

Izvor blizak Vladi ovako je opisao sadašnju sitauciju:

‘Premijer Plenković izuzetno je neugodno iznenađen angažmanom te grupacije. Na rubu je da prelomi konačnu odluku, ali ovaj puta čeka se da sve institucije temeljito pripreme što je potrebno, da ne ispadne da je bilo ikakvog soliranja. Plenković nakon posljednjih javnih napada Ivice Todorića i zbog još nekih okolnosti ima razloga vjerovati kao da se praktički nalazi na udaru s Todorićem povezane organizacije s ciljem dodatne destabilizacije Fortenova grupe. I to zato jer je Ratko Maček povezan s Todorićem, a Ljubo Pavasović Visković i Anto Nobilo kao odvjetnici zastupaju Pirušku Canjugu i Ivana Crnjca, visokorangirane menadžere Agrokora u sporovima koji se protiv njih vode u vezi s njihovim postupanjima unutar Agrokora. Reklo bi se da su minimalne šanse da Plenković unatoč izvještajima koji se slijevaju u međuresornu skupinu odluči zanemariti njihov sadržaj i praviti se kao da se ništa nije dogodilo.’

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, još u ožujku se spremao pokrenuti proces prodaje poljoprivrednog dijela Fortenova grupe i za to je imao prešutno Plenkovićevo dopuštenje. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Zasad postoje različita promišljanja o tomu tko bi sve i zašto trebao završiti na listi osoba koje su kršile sankcije ili pomagale u tom procesu. Hrvatske institucije znaju da su među pomagačima Filipovićeva kruga bila još dvojica hrvatskih poduzetnika.

To su Ante Kotromanović i Marko Pipunić, vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Žito. Bivši ministar obrane Ante Kotromanović pokušavao je Miodragu Borojeviću uspostaviti neformalni kontakt s hrvatskim institucijama kako bi Filipovićeva grupa pokušala pojasniti svoju ulogu u spornoj transakciji. Ali prekasno, Kotromanovićev angažman uslijedio je nakon što su već detektirane brojne sporne aktivnosti koje su i dovele do ispitivanja tko je sve i kako kršio sankcije u toj operaciji.

To otkriće pokazuje da je Kotromanović posredno ipak povezan i s tom operacijom. Nacional je u prošlom broju otkrio da je Kotromanović u poslovnom angažmanu s tvrtkom u vlasništvu sina Miodraga Borojevića, da vozi njihov službeni automobil, da izbjegava komentirati što i koliko dugo za njih radi i žali se da preko njega zato Milanoviću podmeću „ruske veze“.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović pokušavao je Borojeviću uspostaviti neformalni kontakt s hrvatskim institucijama kako bi Filipovićeva grupa pojasnila svoju ulogu u spornoj transakciji. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Dakle, bivši ministar obrane u SDP-ovoj vladi i dugogodišnji vrlo blizak suradnik predsjednika Zorana Milanovića, Ante Kotromanović, već dulje je poslovno angažiran u tvrtki povezanoj s obitelji poduzetnika Miodraga Borojevića – jednog od dvojice ključnih hrvatskih aktera u spornom pokušaju preuzimanja vlasničkog udjela ruskog Sberbanka u Fortenova grupi, odnosno bivšem Agrokoru.

Kotromanović je ugovorom vezan s jednom od tvrtki u vlasništvu Borojevićeva sina Matea Borojevića. Da je i dalje na platnom spisku tvrtke u vlasništvu člana Borojevićeve obitelji, potvrdio je Nacionalu i izvor blizak Anti Kotromanoviću, ali nije htio komentirati detalje tog angažmana.

Moguće je da dio tog angažmana uključuje neformalno širenje zamjena teza o ulogama nekih protagonista u funkcioniranju Fortenova grupe prema raznim akterima političke i društvene scene, što u realnosti odgovara interesima i stajalištima Miodraga Borojevića o situaciji u toj tvrtki.

Kkotromanovićev angažman uslijedio je prekasno jer su već bile detektirane brojne sporne aktivnosti koje su i dovele do ispitivanja tko je sve i kako kršio sankcije u operaciji oko preuzimanja udjela Sberbanka

Taj podatak oslikava način na koji su poduzetnici iznimno bliski ruskom kapitalu – a pored Borojevića to je svakako i Krešimir Filipović, drugi bitan hrvatski akter političko-poslovnog trilera oko Fortenove – uspostavljali odnose s domaćom političkom vrhuškom. U ovom slučaju posredno i sa samim predsjednikom države te s SDP-om kao drugom najvažnijom strankom na političkoj sceni. Nacionalovi izvori sugeriraju da je upravo to možda bio jedan od glavnih motiva Kotromanovićeva angažmana: da eksponente ruskog kapitala približi nositeljima vlasti u Hrvatskoj.

U formalnom smislu Kotromanovićev posao u Borojevićevoj tvrtki barem zasad nije nimalo sporan, a ni opisani pokušaj da spoji Borojevića s predstavnicima Vlade nije označen kao angažman zbog kojeg bi bio izložen riziku da ga se proglasi pomagačem u kršenju sankcija.

Zasad je u sličnom statusu i Marko Pipunić. Prema navodima dvaju Nacionalovih izvora, Pipunić je također zamoljen da pokuša približiti Filipovićevu grupu Vladi i samom premijeru Plenkoviću. Ali Pipunić to nije uspio učiniti, a njemu bliski izvori sada navode kako mu je žao što je to uopće i pokušao učiniti. Pipunić je s Filipovićem i ranije kontaktirao vezano uz Fortenova grupu. Njih su dvojica razmatrali mogućnost da zajedno kupe prehrambeni dio Fortenova grupe.

Sergej Volk, jedan od službenih predstavnika Sberbanka angažiran oko funkcioniranja Fortenova grupe, također bi se mogao naći na meti sankcija o kojima odlučuju hrvatske institucije. FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nacional je u ožujku ove godine objavio kako se Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, spremao pokrenuti proces prodaje poljoprivrednog dijela Fortenova grupe. Trebao je to biti prvi strateški korak nakon ruske agresije na Ukrajinu te imati dalekosežne posljedice za Fortenova grupu, ali i za hrvatsku državu. I to zato što bi na koncu tog procesa deseci tisuća hektara obradivog hrvatskog poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u koncesijama ili vlasništvu tvrtki u sastavu Fortenova grupe, promijenilo vlasnika.

Peruško je u prvoj fazi trebao angažirati tvrtku savjetnika za strukturiranje tog procesa, a očekivalo se da bi proces prodaje mogao biti dovršen za šest do devet mjeseci.

Peruško je za taj manevar dobio i prešutno dopuštenje premijera Andreja Plenkovića. Tri tvrtke koje su trebale biti prodane raspolažu s otprilike 25 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, korisnici su najvećih poljoprivrednih potpora u Hrvatskoj i ostvaruju oko 25 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Međutim, nisu svi unutar Fortenova grupe bili suglasni s tom prodajom te je zbog toga nedavno došlo i do nekih kadrovskih rotacija.

‘Točno je da su neke osobe bliske Filipoviću poslale signale da bi bile zainteresirane za to da se sve te turbulencije pokušaju primiriti, ali prešle su crtu s koje gotovo i nema povratka’

Već tada se najavljivalo kako će više utjecajnih strana lobirati da u taj segment Fortenova grupe investiraju hrvatski obvezni mirovinski fondovi. Tome je, tvrde upućeni poslovni izvori, sklon i premijer Plenković. Ako se to dogodi, tada bi ti strateški resursi na neki način ponovo bili vraćeni pod izravnu hrvatsku kontrolu.

Osim njih, kao zainteresirani kandidati za kupnju tog dijela Fortenova grupe spominjali su se mađarska OTP banka, srbijanski „kralj mesa“ Petar Matijević, ali i Marko Pipunić. Sada se pokazuje da je Pipunić za tu transakciju bio zainteresiran u svojevrsnom partnerstvu s Krešimirom Filipovićem. Ni tada se Filipovićevo ime nije pojavljivalo među kandidatima.

Više izvora Nacionalu je otkrilo da Filipović nije nepoželjan investitor u Hrvatskoj. Radi se o hrvatskom poduzetniku i za to nema nikakvog razloga. Zato i raste čuđenje jer se Filipović ni oko čega u tom kontekstu nije jasno odredio i najavio svoje ambicije. Ako su točni navodi da se on i njegova grupa pokušavaju ponašati kao dio rješenja ove situacije, onda se nalaze pred velikim izazovom. Ponajprije jer izvor blizak Vladi tvrdi da bi bilo kakav epilog osim njihova stavljanja na listu sankcioniranih, u postojećim okolnostima bio značajno iznenađenje.

Marko Pipunić, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Žito, također se spominje kao posrednik zamoljen da približi Filipovićevu grupu Vladi. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.