EKSKLUZIVNO Novi dokumenti: Odgovor šefa Jadrolinije Davida Sopte ministru Olegu Butkoviću

Autor:

Zbog  sumnji u korupciju pri  nabavi  skupih katamarana iz Singapura za flotu Jadrolinije,  poslu vrijednom 36 milijuna eura , o čemu Nacional donosi ekskluzivnu priču u novom broju,  Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture želi smijeniti kompletnu upravu ove državne brodarske tvrtke na čelu s Davidom Soptom, čovjekom od povjerenja samog premijera Andreja Plenkovića. Provodeći  temeljitu internu istragu ministar Butković je zatražio   očitovanja o cijelom postupku nabave od Sopte te članova uprave Ante Vranješa i Predraga Govorčina.  Dok u svojim očitovanjima Sopta i Govorčin tvrde da ne vide nepravilnosti u postupku, Vranješ je suprotnog stajališta i ukazuje na moguće pogodovanje tvrtki  DAMEN Gorinchem z Singapura.

Ministar Butković tražio je još u ožujku od uprave pismeno očitovanje o postupku nabavke katamarana, a odgovore, s kompletnom dokumentacijom  dobio je tek  26. lipnja ove godine, kao i druga dvojica članova Skupštine Jadrolinije, ministri Zdravko Marić i Gari  Cappelli. Osim što je tražio pismeno očitovanje, Butković je svim članovima uprave postavio i konkretna pitanja, a prvo od njih glasilo je :  ‘Da li je Jadrolinija prije otvaranja natječaja za nabavku brzih plovila-katamarana dobila ponudu trgovačkog društva DAMEN Gorinchem u kojoj su ponuđeni katamarani iz serije, a koji su kasnije odabrani Odlukama o odabiru za 1. i 2. grupu katamarana (ukoliko je ponuda zaprimljena, molimo istu priložiti s naznakom datuma kada je zaprimljena).’

Na ovo je ključno pitanje David Sopta u svom očitovanju ovako odgovorio:

‘Počevši od dana mog imenovanja na funkciju predsjednika uprave do otvaranja javnog natječaja za nabavku katamarana, prema mojim saznanjima, ja osobno niti uprava Jadrolinije nije tražila nikakve ponude za nabavu brodova. Obzirom na djelatnost koju obavljaju ship brokeri i/ili brodogradilišta u okviru svojih poslovnih aktivnosti, dostavljali su određene podatke stručnim službama Jadrolinije. Međutim, takve informacije ni na koji način nisu utjecale na pripremu Dokumentacije o nabavi za provedbu konkretnog postupka, odnosno nisu predstavljale osnovu za upute koje je uprava dala članovima stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu predmetne nabave…’

U očitovanju napisanom na šest stranica,  koje je Nacional dobio na uvid , Sopta je napisao i da je do nabave  četiri umjesto dva katamarana došlo zbog ‘nerazumijevanja između članova stručnog povjerenstva koje je pripremilo i provelo predmetni postupak javne nabave, odnosno koje je pripremilo dokumentaciju o nabavi koja je sadržajno protivna odluci uprave, a da tom prilikom nisu upozorili upravu Jadrolinije o svim posljedicama tako pripremljenog postupka nabave.’  Naveo je i kako je u trenutku kada je to bilo moguće uprava poduzela odgovarajuće radnje i donijela odgovarajuće odluke kojima je spriječen nastanak štete za Jadroliniju, ‘usprkos određenim nelogičnostima u provedenom postupku javne nabave’. Sopta se posebno očitovao i na propuste koje je utvrdila interna kontrola ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U njima je iznio svoje viđenje nastalih poteškoća i ustvrdio da su  „ sve navodne nepravilnosti koje ste ustvrdili internom kontrolom  u pogledu sadržaja Dokumentacije o nabavi u međuvremenu uspješno eliminirane kroz definiranje završne verzije prijedloga ugovora .“ Pritom je naveo i kako on nije bio uključen u pripremu dokumentacije već mu je dostavljena na znanje od Službe nabave i Sektora razvoja flote i poslovanja.

Zaključno je Sopta u očitovanju ministru naveo kako je činjenica da je uprava, usprkos određenim nesporazumima u toku provedbe postupka nabave, ostvarila ono što je inicijalno bilo i predviđeno.

„ Nabavljena su dva broda kroz transparentno  proveden postupak nabave i sa minimumom troškova te uz eliminiranje bilo kakve potencijalne štete“ – zaključio je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta svoje očitovanje ministru Butkoviću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.