EKSKLUZIVNO: “Ja sam Joca Amsterdam. Mogao sam da namjestim predsjednika Crne Gore…”

“Ja sam Joca Amsterdam. Prošlih dvanaest godina sam u zatvoru. Mogao sam da namjestim predsjednika Crne Gore. Nudili su mi da idem živjeti u Kostariku. Je li tako? Ja to nisam uradio. Ovdje sam gdje sam. Neću da me se moji unuci i djeca stide živog. Bolje da se ponose sa mnom mrtvim.” To je, prema tvrdnjama Jocićeva sugovornika, u telefonskom razgovoru izjavio Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, koji je u sudskom procesu oslobođen krivice za organizaciju ubojstva Ive Pukanića, utemeljitelja i glavnog urednika tjednika Nacional, 23. listopada 2008. u središtu Zagreba.

Nacional posjeduje taj dio snimke citiranog razgovora. Cjelovitu je snimku prije par dana policiji u Tuzli predala osoba koja je ustvrdila kako je razgovarala s Jocićem, objasnivši okolnosti nastanka i kontekst tog razgovora.

EKSKLUZIVNO: Dvanaest godina nakon pogibije Ive Pukanića iznenada se pojavila audiosnimka iz zatvora koja ukazuje na naručitelje atentata

Prema tvrdnjama Nacionalova izvora, razgovor je snimljen 13. rujna navečer. Iz zatvora u Srbiji, u kojemu služi kaznu zbog jednog naručenog ubojstva, Jocić je nazvao Vericu Lovčević, majku svoje bivše partnerice Aksenije Lovčević, koja živi u Bogatiću u Srbiji. Izvor Nacionala detaljno je opisao kako je razgovor čiju snimku posjedujemo snimio donedavni partner Aksenije Lovčević, s kojim ona ima dvoje djece.

U jednom dijelu razgovora Jocić je progovorio i o ubojstvu Ive Pukanića, pa je u kontekst naručitelja tog atentata smjestio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. Jocić, iskusni kriminalac koji dobro zna da se telefonski razgovori iz zatvora najvjerojatnije snimaju, time je možda namjerno poslao svojevrsnu poruku Đukanoviću, u vrijeme kada su se političke okolnosti dramatično promijenile, a Đukanovićeva je politička pozicija bitno uzdrmana, usprkos tome što je i dalje predsjednik Crne Gore. Posve je, naime, moguće da se u promijenjenim političkim okolnostima, Đukanoviću izrazito nesklonim, pojave i pojedinci koji bi mogli neovisnije nego dosad propitivati i njegovu potencijalnu ulogu u ubojstvu Ive Pukanića, s kojim je poginuo i njegov bliski suradnik iz Nacionala Niko Franjić.

A o Đukanovićevom mogućem interesu za likvidaciju Nacionalova utemeljitelja ovaj je tjednik u posljednjih godina petnaestak godina objavio dugu seriju temeljito dokumentiranih tekstova, u sklopu svojih istraživanja o kriminano-poslovnoj suradnji Mile Đukanovića i Stanka Subotića Caneta, svojedobnog važnog dobavljača cigareta za jugoslavensko crno tržište.

Serija Nacionalovih izuzetno ekstenzivnih i dokumentiranih članaka osvijetlila je brojne nezakonite aspekte interesne suradnje Đukanovića i Subotića, što je uvelike osujetilo njihove lukrativne švercerske aktivnosti koje su, po nekim procjenama, dosezale oko milijardu dolara godišnje. Taj Nacionalov uspjeh mogao je biti motiv za naručivanje Pukanićeva ubojstva.

Najnovije Nacionalovo otkriće važna je indicija koja budi nadu da bi se, dvanaest godina nakon ubojstva Ive Pukanića, napokon mogli ostvariti značajniji pomaci
na putu prema naručiteljima tog atentata.

Detalje o telefonskom razgovoru Sretena Jocića, kao i o detaljima istrage o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, čitajte u novom broju Nacionala.

Komentiraj