EKSKLUZIVNO: Veterinarski fakultet 1989. decidirano odbio skandinavski doktorat Fuchsa kao nezakonit

Autor:

pixsell

KAO KLJUČNI RAZLOG ZA ODBIJANJE naveli su da ‘disertacija mora biti originalni, samostalni znanstveni rad’, što Fuchsov doktorat nije bio. Unatoč tome tadašnji predsjednik Stalne komisije za nostrifikacije Mihajlo Dika napisao je da bi ‘trebalo elastičnije pristupiti tretiranju takvih slučajeva’ i praktički zanemariti zakon. Potom je Fuchsova disertacija od svega 22 stranice nostrificirana

Radovan Fuchs nezakonito je nostrificirao svoj doktorat stečen po skandinavskom modelu na cijenjenom švedskom sveučilištu u Uppsali. Nacional je u ponedjeljak nakon višetjednog istraživanja došao do originalnih dokumenata na temelju kojih se to može tvrditi, ali i onih koji pokazuju tko je to omogućio i na temelju kakvih dubioznih i ničim argumentiranih zaključaka.

‘‘Osnovni razlog zbog kojeg bi trebalo elastičnije pristupiti tretiranju takvih slučajeva u tome je što se u velikom broju znanosti sve više, a često i nikako drugačije, do rezultata koji bi se mogli vrednovati kao osnova za stjecanje doktorata znanosti dolazi timskim radom’’. Ključna je to rečenica koja otkriva što se nalazi u srži i pozadini suštinski nezakonite nostrifikacije doktorata ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

 

OZNAKE: doktorat, fuchs

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.