EKSKLUZIVNA SNIMKA! Plenković opet priča o dvije Hrvatske: To je kao da igrate u gostima polufinale Lige prvaka

Autor:

Goran Kovacic, Luka Batelic/PIXSELL, Pixabay, Nacional

“To je s ovog kulturološkog aspekta kao da igrate u gostima polufinale Lige prvaka. Znači, pobijedili smo u gostima, ali smo igrali neriješeno…” – tako, između ostalog, govori predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u nevjerojatnom govoru kojeg Nacional objavljuje u svom novom broju.

Audio snimka čiji kompletan transkript donosi tiskano izdanje Nacionala, koje je zbog predizborne šutnje u cijeloj Hrvatskoj izašao u ponedjeljak, traje pola sata te otkriva Andreja Plenkovića u dosad nepoznatom svjetlu, prikazuje ga u situaciji u kojoj se u više navrata koristi neprimjerenim rječnikom, ali znakovita je iz više dodatnih razloga. Prvenstveno zato jer ga je snimila osoba od povjerenja, aktivist i vjerojatno član HDZ-a kojem očito nije legao način na koji je Plenković na tom sastanku govorio.

Objavili smo u nedjelju audio zapis u kojem Plenković vrijeđa predsjednika Domovinskog pokreta, Ivana Penavu, kao i snimku o Zoranu Milanoviću i pojedinim hrvatskim medijima, od kojih, navodno, predsjednik prepisuje, a objavili smo i snimku u kojoj je brutalno izvrijeđao Most i njihove zastupnike Nikolu Grmoju i Ninu Raspudića.

Snimka koju vam sad ekskluzivno donosimo otkriva kako hrvatski premijer, s prizvukom rasizma, političku Hrvatsku dijeli na onu dinarsku, sklonu HDZ-u, te dobar dio ostale u kojoj HDZ na izborima ‘igra u gostima’.

U tom je dijelu svog polusatnog monologa Plenković izjavio:

“Mi imamo zaista dvije političke Hrvatske. Imate ovu dinarsku Hrvatsku, kako ju ja zovem, to smo govorili nekidan tamo u Velikom polju, to vam je deseta, deveta, to sedma, to je četvrta, to je peta (taj dio Hrvatske obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju i Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba, jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, Požeško-slavonsku županiju, Brodsko-posavsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju, op. a.)… To je red Dalmatinaca, red Hercegovaca, red Bosanaca, red Posavljaka, red Slavonaca i svih ovih koji su, realno gledajući, HDZ-ove utvrde. I dio ove migracije prema zapadnim županijama, to su druga, koja je još pola-pola, recimo to tako, ali prva, šesta, treća i osma (taj dio Hrvatske obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju, jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije, op.a.). To je s ovog kulturološkog aspekta kao da igrate u gostima polufinale Lige prvaka“, izjavio je Plenković.

Potom je nastavio: “Da vi sad svi dignete ruku tko je porijeklom iz ove dinarske Hrvatske, bilo bi 90 posto. Neću dizat ruku bolje… Moramo biti svjesni, to je tako. Zato mi ovom političkom otvaranju prema centru, što smo mi ljudi zadnji put dobili, ja vas molim… Mi smo zadnji put prvi put u povijesti pet mandata na Sjeveru dobili, prvi put u povijesti četiri mandata u osmoj, ne bi li u prvoj izbornoj jedinici, što nismo nikad… Znači, pobijedili smo u gostima, ali smo igrali neriješeno. Ali nije to lako održati.”

Snimku poslušajte u nastavku:

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.