Ekonomski stručnjaci: “Uvođenje eura neće negativno utjecati na standard građana”

Autor:

13.03.2020., Zagreb - Ilustracija za rast eura i  slabljenje kune.rPhoto: Igor Kralj/PIXSELLrr

Igor Kralj/PIXSELLrr

Vlada je predstavila prijedlog Zakona o uvođenju eura. Od 5. rujna u cijeloj bi zemlji cijene trebale biti iskazane i u kunama i u eurima, a to će se protegnuti i na cijelu 2023.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend rekao je kako uvođenje eura nije utjecalo na životni standard ljudi u državama koje su ga uvele, a ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da euro neće dovesti do veće razine porasta cijena, koji imamo i danas bez eura.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić rekao je da su iskustva drugih država pokazala da je jedan od najvećih strahova stanovništva pritisak na rast cijena zbog same činjenice uvođenja eura. Upravo zbog toga posebnu pozornost pridali su zaštiti potrošača, dodao je.

“Točno je da su iskustva drugih država pokazala da postoji određeni blagi pritisak na porast cijena, ali jednokratni, u trenucima uvođenja”, rekao je Savić.

“Ne očekujemo da ulazak u eurozonu zbog same te činjenice kreira dodatni inflacijskih pritisak, ali posebnu pozornost posvetit ćemo svim mehanizmima koji utječu na neopravdano povećanje cijena zbog ulaska u europodručje”, dodao je za Hrvatski radio.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da euro neće dovesti do veće razine porasta cijena.

“Mi porast cijena imamo i danas bez eura. Pogledajte, troškovi energije rastu enormno, troškovi prijevoza, troškovi hrane… Prema tome, drugi su suštinski uzroci inflacije koji dovode tada do situacije koja ugrožava život nas građana. Samo uvođenje eura, to možda marginalno u jednom času potakne, ali nije presudno”, rekao je Vedriš.

Vedriš je rekao da je suština kod uvođenja eura ono o čemu se najmanje govori – kako će utjecati na poslovanje gospodarstva, pojedine industrijske grane, pojedine grane ekonomije u cjelini.

“Za mene je još uvijek pravi čas da prvenstveno Vlada naruči od ozbiljne adrese, recimo, Ekonomskog instituta, sektorsku analizu kako će utjecati euro, od turizma, IT-a, drvne industrije, na pojedine sektore. Ako je, recimo, Malta bila spremna učiniti takav jedan napor, svaka država napravila je ozbiljnu analizu što znači uvođenje eura za konkurentnost njene ekonomije, zapošljavanje, izvoz… Kad dobijemo takav dokument, onda me pitajte ima li euro smisla ili nema”, rekao je Vedriš.

Savić je rekao kako pripreme za ulazak u europodručje traju već jako dugo, da je proanalizirano na nacionalnoj razini koji su koristi i troškovi uvođenja eura, te da analiza pokazuje da su koristi veće, značajnije i dugotrajnije od troškova uvođenja.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je da se i danas cijene mogu dizati – ekonomija je tržišna, nitko ne sprječava rast marži ni dizanje cijena. Zbog toga je, kaže, siguran da neće doći do povećanja zbog uvođenja eura.

“Trgovine i trgovački centri zbog velike konkurentnosti i konkurencije neće dizati i zaokruživati cijene jer to, ako žele, mogu raditi i danas. Ali inflatorni pritisak koji imamo danas ni u kojem slučaju ne bih htio povezati da nam netko s 1. 1. govori da je trgovina digla cijene”, rekao je Zaher.

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.