Ekološki aktivisti “Posljednje generacije” blokirali promet u Berlinu

Autor:

epa10588746 Activists block a street during a climate protest at the victory column in Berlin, Germany, 24 April 2023. The climate protest organization Letzte Generation announced actions of civil disobedience taking place on 24 April 2023 as climate protests in Berlin.  EPA/CLEMENS BILAN

EPA/CLEMENS BILAN

Klimatski aktivisti grupe “Posljednja generacija” okupili su se u ponedjeljak, kako su i najavljivali, na velikom dijelu prometnica u Berlinu pa je u njemačkoj metropoli promet u najvećim dijelovima grada blokiran.

“Promet je blokiran na oko 30 mjesta u gradu na kojima su se aktivisti ili zalijepili za prometnice ili se u grupama okupljaju na kolniku”, stoji u priopćenju policije.

Kako je nadalje priopćeno, na teren je izišlo preko 500 pripadnika policije koji će pokušati deblokirati promet.

Blokirana je između ostalog i gradska autocesta A100 preko koje se odvija najveći dio gradskog prometa.

Skupina “Posljednja generacija” je još prošlog tjedna najavila da će od ponedjeljka “masovno blokirati” prometnice u Berlinu. Manje akcije su provedene već prošlog tjedna.

Cilj ekoloških aktivista je njemačku vladu prisiliti na ubrzanje donošenja mjera koje bi usporile globalno zatopljenje i klimatske promjene.

“Mi više ne smijemo dopustiti da se naša vlada ne drži Ustava. Isto tako ne prihvaćamo da vlada ne raspolaže planom kako zaustaviti uništenje temelja za našu egzistenciju. I zato pružamo otpor”, stoji u priopćenju aktivista.

“Posljednja generacija” je poručila da najnovije akcije blokiranja prometnica nisu vremenski ograničene kao do sada, nego će prestati tek kada vlada udovolji njihovim zahtjevima, u što spada i osnivanje gremija koji bi bio sastavljen od građana i koji bi davao savjete u borbi protiv klimatskih promjena.

Ured za promet u Berlinu je građanima preporučio da izbjegnu sva cestovna prometna sredstva te da se koriste gradskom i podzemnom željeznicom.

Za sada nisu prijavljeni napadi vozača na aktiviste kao što je to bio slučaj tijekom blokada u prošlosti.

Paralelno s blokadom prometnica u Berlinu je u ponedjeljak, zbog štrajka radnika u javnim službama, zatvorena i zračna luka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.