EK pozvala na borbu protiv dezinformacija. Posebno problematičan X zbog “obmanjujućeg sadržaja”

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter.

Velike platforme (Google, Meta, Microsoft, TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nova izvješća o tome kako izvršavaju svoje obveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti.

Potpredsjednica Jourova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska “ima posebno velik broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj”.

Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine, ali Jourova upozorava da ga to ne oslobađa od obveze da poštuje propise EU-a.

Ona je istaknula da “dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski europski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore”.

Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima.

“Dok se Europljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi čimbenici moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja”, rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.

“Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših europskih izbora”, upozorila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.